Tartă cu praz

tarta de praz jpg

Tartele pot fi consumate atât calde cât şi reci, sunt ideale pentru aperitiv, dar şi ca fel principal, alături de o salată.

Ingrediente

Pentru aluat

200 g făină

2 ouă

125 g unt rece, tăiat cubulețe

50 ml apă rece sare

Pentru umplutură

3 fire praz

1 ceapă

3 ouă

200 g brânză

100 g smântână

sare, piper

2 căței de usturoi

ulei vegetal, pentru călit

Mod de preparare

Într-un bol mare, amesteci făina cu puțină sare. Adaugi cubulețele de unt rece și îl fărâmițezi cu vârful degetelor până obții un amestec cu aspect nisipos. Spargi ouăle și încorporezi. Treptat, adaugi apa rece și amesteci până când obții un aluat elastic. Îl învelești în folie de plastic și îl dai la frigider 30 de minute. Scoți aluatul din frigider și îl întinzi într-o formă de tartă unsă cu puțin ulei, astfel încât să acopere baza și marginile formei și îl înțepi din loc în loc cu furculița. Dai tava la cuptor și lași să se coacă 11-13 minute. O lași deoparte până pregătești umplutura.

Cureți și speli firele de praz, și tai partea albă și partea verde în bucăți subțiri. Într-o tigaie mare cu puțin ulei, călești ceapa și prazul până devin moi și ușor aurii. Adaugi și cățeii de usturoi tăiați mărunt și mai călești încă un minut. Într-un bol, amesteci ouăle cu smântâna și brânza rasă, și adaugi sare și piper după gust.

Combini amestecul de ouă și brânză cu prazul călit, torni compoziția peste aluat și dai tava din nou la cuptorul încins 25-30 de minute până se rumenește.