Tartă cu urzici şi brânză
Verdeaţă de sezon şi pe o perioadă destul de scurtă, nu ne putem bucura de gustul urzicilor o perioadă mai lungă. Aşa că, acum când încă sunt tarabele pline, îţi propunem o reţetă de tartă cu urzici şi brânză.
Ingrediente pentru tartă cu urzici şi brânză
Pentru aluat 200 g unt 400 g făină 2 ouă 2-3 linguri de apă caldă ½ linguriţă sare piper alb
500 g urzici
2 linguri ulei
1 lingură făină
2 căţei de usturoi
200 ml lapte
2 linguri smântână
100 g telemea de oi
2 ouă
Mod de preparare pentru tartă cu urzici şi brânză
Amesteci într-un castron untul (la temperatura camerei) cu făina, apa, ouăle, sarea şi piperul până se formează un aluat omogen. Întinzi o foaie de aluat cu grosimea de 3 cm, într-o formă rotundă (de tartă sau pizza), o înţepi cu furculiţa în mai multe locuri să nu se umfle la copt şi laşi să stea la loc călduţ până prepari umplutura. Fierbi urzicile, bine spălate, în apă cu sare, le strecori (păstrând apa în care au fiert) şi le toci mărunt. Căleşti puţin usturoiul în ulei bine încins, presari cu făină, amestecând permanent şi stingi cu câteva linguri de zeamă de urzici.
Adaugi urzicile tocate, laptele şi laşi să fiarbă 8-9 minute. Iei vasul de pe foc, adaugi telemeaua sfărâmată cu furculiţa sau dată pe răzătoare, ouăle şi smântâna. Torni compoziţia peste blatul de tartă şi introduci forma la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Scoţi tarta cu urzici şi brânză când s-a rumenit.