Tort cu jeleu şi cremă de cafea (reţetă de post)

tort cu jeleu si crema de cafea jpeg

Nu ocoli coacăzele nici la prepararea acestui tort pentru că are vitamina C din abundenţă, antioxidanţi, flavonoide, potasiu şi alte minerale şi fibre.

Ingrediente (1 tavă)

Pentru blat 100 ml ulei 120 g zahăr 120 ml apă 200 g făină 2 linguriţe praf de copt 1 plic zahăr vanilat

1 pliculeţ frişcă vegetală

400 ml apă rece

150 g zahăr pudră

50 g amidon alimentar

2-3 linguriţe nes

3 linguriţe cafea măcinată

100 g margarină

6 piersici din compot

1 mână de coacăze congelate

200 ml apă

200 g zahăr

1 plic gelatină

Cum se prepară

Pentru blat, amesteci făina cu praful de copt. Mixezi uleiul cu zahărul şi cu apa, apoi adaugi făina cu praful de copt şi zahărul vanilat. Pui aluatul obţinut într-o tavă tapetată şi dai la cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii. După ce blatul s-a răcorit, îl tai în două.

Pentru crema de cafea, prepari o cafea concentrată din 200 ml de apă. Într-o cratiţă pui 50 g de zahăr la topit, până se caramelizează, apoi torni cafeaua fierbinte şi strecurată. Aşezi amestecul din nou pe foc până se dizolvă tot zahărul şi-l laşi la răcorit.

Într-o altă cratiţă, la foc mic, adaugi restul de zahăr, amidonul, le încorporezi, apoi torni treptat cafeaua, restul de apă şi amesteci continuu până se îngroaşă. Adaugi nesul, apoi dai compoziţia la rece. Pui peste cremă margarina şi amesteci până se încorporează.

Pentru crema de frişcă, prepari frişca potrivit instrucţiunilor de pe ambalaj şi o dai la rece.

Pentru jeleu, ţii fructele la scurs, apoi le tai felii. Fierbi apa cu zahărul, adaugi feliile de piersici, coacăzele şi laşi să fiarbă aproximativ 10 minute. Strecori siropul, adaugi pliculeţul de gelatină şi dai amestecul într-un clocot. Fructele le laşi la răcorit.

Pui prima foaie de blat pe un platou, o ungi cu crema de cafea, pui cel de-al doilea blat, ungi cu frişcă, aranjezi fructele şi torni treptat jeleul uşor răcorit.

Dai prăjitura la rece aproximativ 2 ore.