Tort cu mac şi cartofi FOTO

tort cu mac si cartofi jpeg

Anticii apreciau macul pentru uleiul obţinut din seminţele sale. Acestea mai erau folosite şi pentru bomboanele cu miere sau pentru prăjituri, deseori împreună cu migdalele sau cu susanul, pentru a obţine produse asemănătoare cu baclavaua grecească. În bucătăria mediteraneeană antică, în deserturile cu mac se adăugau şi condimente iuţi, pentru stimularea digestiei.

Ingrediente (1 tort)

Pentru blat 500 g cartofi fierţi 4 ouă 8 linguri lapte 300 g zahăr pudră 200 g mac măcinat 100 g făină 1 pacheţel praf de copt 2 linguri coajă de lămâie rasă 1 linguriţă scorţişoară

200 g gem de coacăze roşii

100 g zahăr pudră

1 lingură zeamă de lămâie

floricele de zahăr pentru decor

Mod de preparare

Cartofii fierţi se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mică. Se bat gălbenuşurile spumă cu jumătate din zahărul pudră şi se adaugă laptele.

image

Se adaugă treptat cartofii raşi peste lapte, macul, făina cernută cu praful de copt şi se aromează cu scorţişoară şi coajă de lămâie.

image

Albuşurile se bat spumă tare cu restul de zahăr şi se încorporează uşor în compoziţia de mac şi cartofi, amestecându-se uşor, de jos în sus.

image

Se toarnă aluatul într-o formă cu gaură unsă şi tapetată şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 160° C pentru 50 de minute. Se scoate din formă după ce se răcoreşte puţin.

image

Se taie blatul în două pe orizontală, se unge partea de jos cu gem şi se acoperă cu a doua parte.

image

Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu zeama de lămâie şi 2 linguri de apă fierbinte. Se ornează tortul şi deasupra se pun floricele din zahăr.

image