Tort de mere caramelizate

1 62555 original jpg jpeg

Când zici tort de mere te întorci în copilărie, unde mirosul de mere caramelizate şi scorţişoară îşi găseşte un loc special în inima ta. Reţeta această de tort de mere caramelizate este veche şi rămâne una din cele mai bune reţete de tort de casă bun.

Însiropat în vanilie sau esenţă de rom, este la fel de bun, iar merele pot fi umplute cu ce fel de dulceaţă vrei, la care să adaugi nuci sau migdale, poate chiar rahat sau stafide.

Ingrediente Tort de mere caramelizate:

- 10 mere medii - 6 ouă - 6 linguri de făină - 6 linguri de zahăr - 100 g unt de la rece - Jumătate linguriţă sare - Jumătate linguriţă scorţişoară - Dulceaţă (de gutui e cea mai bună, dar merge orice fel de dulceaţă) - Nuci, rahat sau migdale - 100 g zahăr pentru caramelizat - 100 g zahăr pentru sirop - 250 ml apă pentru sirop - 1 esenţă de vanilie sau rom pentru sirop

Mod de preparare Tort de mere caramelizate:

Se curăţă merele de coajă, apoi de scoate cotorul fiecărui măr. Mărul rămâne întreg dar cu o gaură în mijloc.

Se pune 100 de grame de zahăr pentru caramelizat într-o cratiţă smălţuită, care să arate ca o formă de tort. Se lasă la foc mic până se topeşte de tot şi prinde o culoare brun-deschis. Se mişcă cratiţa în aşa fel încât să se întindă şi pe pereţii ei.

Merele le umpli cu ce dulceaţă vrei, de preferat dulceaţă de gutui şi cu bucăţele mici de nuci, rahat sau migdale. Apoi se aşază frumos în cratiţă. Untul se taie bucăţi mici şi se pune peste mere şi se presară şi scorţişoara, apoi se bagă la cuptor pentru 15 minute.

În acest timp se pregăteşte aluatul. Se bat albuşurile de la ouă bine, până se face spumă, apoi se adaugă încet şi zahărul până se întăreşte compoziţia. Apoi se bat gălbenuşurile şi se pune sarea şi se adaugă peste albuş treptat. Se procedează la fel şi cu făina, se amestecă încet fără să foloseşti mixerul.

Se toarnă totul peste mere şi se mai bagă la cuptor timp de aproximativ 40 minute, depinde de cuptor. Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit 10minute în forma iniţială. Se face siropul, punând apa cu zahărul la fiert, se lasă câteva minute să se lege apoi se ia de pe foc şi se adaugă esenţă de vanilie sau rom. Dacă ai o păstaie de vanilie va da o aromă mult mai bogată.

După ce s-a răcit puţin se toarnă siropul, se desprinde de formă cu ajutorul unui cuţit şi se aşază pe un platou, răsturnând foarte repede să nu se desfacă. Se poate orna acest tort de mere caramelizate cu frişcă proaspătă sau ce altceva îţi place. Acest tort de mere caramelizate este un desert delicios, aromat, iar merele dau o savoare de neegalat. Poftă bună!

tort de mere

Tort de mere si bezea

Tort de mere si bezea

Goffre caramelizate

Goffre caramelizate

Prajitura cu pere caramelizate

Prajitura cu pere caramelizate