Lup-de-mare cu legume şi rucola

2 dsc 1531 jpg jpeg

În seara de Revelion, peştele nu trebuie să-ţi lipsească din meniu. Se spune că dacă ai pe masă şi peşte, în anul care vine o să treci peste obstacolele, care ţi se ivesc în cale, lin ca peştele prin apă. Avem pentru tine o propunere pe cât de apetisantă, pe atât de uşor de făcut, astfel încât să te bucuri de sărbătoare fără să stai prea mult în bucătărie.

Ingrediente

  • 2 fileuri lup-de-mare (sau alt peşte, după preferinţă)
  • 1 dovlecel mic
  • 1 ceapă roşie
  • 1 morcov
  • 1 ardei capia
  • 5 roşii cherry
  • 5 măsline negre fără sâmburi
  • 1 căţel usturoi
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare, după gust

Pentru servit

  • 30 g rucola
  • sos olandez
  • felii de lime
  • 1 crenguţă cimbrişor

Cureţi şi speli legumele. Tai julien morcovul, ceapa, dovlecelul, ardeiul capia, feliezi măslinele şi tai în jumătăţi roşiile cherry. Speli fileurile de peşte, le usuci şi le crestezi cu un cuţit.

Ungi o tavă cu ulei de măsline, pui legumele şi fileurile de peşte, presari sare, după gust, şi adaugi căţelul de usturoi dat prin răzătoarea mică. Dai la cuptor, la 160 °C, 15-20 de minute.

Aşezi un strat de legume, pui fileul de peşte, frunze de rucola şi, dacă doreşti, torni în fiecare farfurie puţin sos olandez. Decorezi cu felii de lime şi cimbrişor proaspăt.

Sos olandez

  • 2 gălbenuşuri crude
  • 1 lingură de apă
  • 80 g unt topit
  • 1 lingură zeamă lămâie
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de piper

Pentru sosul olandez, amesteci gălbenuşurile cu apa într-un castron, apoi îl pui pe baie de aburi. Începi să torni în fir subţire untul topit şi răcit, amestecând constant cu un tel în formă de pară, pentru ca sosul să nu se taie. Când are consistenţa unei smântâni subţiri, condimentezi cu sare şi piper, adaugi zeama de lămâie şi dai deoparte.

Reţetă propusă şi realizată de Chef Silvian Scornea, de la cateringul La Mircea Măcelaru′.

1 dsc 9565 jpg jpeg

FOTO: Sorin Stana