Şarlotă cu zmeură, reţeta perfectă la ocazii speciale

sarlota de zmeura jpeg

Acest desert elegant va aduce un strop de savoare pe masa ta şi va atrage privirile tuturor cât oaspeţilor tăi.

Ingrediente

650 g zmeură 5 linguri zahăr tos 2 linguri zeamă de lămâie 2 albuşuri 300 g smântână pentru frişcă 1 linguriţă esenţă de vanilie 2 linguri apă fierbinte 2 linguriţe gelatină pudră 60 ml apă 80 ml lichior 300 g pişcoturi

Mod de preparare

Aşezi folie de plastic într-o tavă de tort rotundă, inclusiv pe margini, şi laşi folia să atârne pe lateral.

Omogenizezi 375 g zmeură cu 2 linguri de zahăr şi cu zeama de lămâie într-un robot de bucătărie. Strecori compoziţia printr-o sită fină, ca să elimini seminţele. Păstrezi jumătate din compoziţie într-un bol mic. Acoperi restul compoziţiei de zmeură cu o folie de plastic şi o dai la frigider.

Mixezi albuşurile într-un bol mare, până devin o spumă tare. Treptat, adaugi 1 lingură de zahăr, mixând 1 minut până devin strălucitoare.

Baţi smântâna pentru frişcă cu 2 linguri de zahăr şi cu esenţa de vanilie, într-un alt bol mare, folosind mixerul. Baţi 2-3 minute, până devin o spumă moale.

Măsori apa fierbinte într-un bol mic, presari în ea gelatina granulată şi amesteci 1-2 minute, până se dizolvă. Încorporezi gelatina în compoziţia păstrată de zmeură şi amesteci până la omogenizare.

Încorporezi jumătate de cană din frişca bătută în compoziţia de zmeură, până la omogenizare. Freci amestecul de zmeură cu restul de frişcă şi îl încorporezi cu grijă, până se combină cele două creme. Încorporezi apoi albuşurile bătute spumă, până nu mai rămân urme.

Amesteci puţină apă cu lichiorul într-un bol. Înmoi pişcoturile în compoziţia de lichior şi le aşezi pe fundul tăvii rotunde, tăind pişcoturile ca să încapă. Pui crema de zmeură peste stratul de pişcoturi, nivelând-o la suprafaţă. Acoperi cu un alt strat de pişcoturi înmuiate în alcool. Tragi folia de plastic către centru, pentru a acoperi bine pişcoturile. Apeşi uşor, ca să nivelezi desertul. Dai la frigider 5 ore sau peste noapte, ca să se întărească.

Desfaci folia de plastic care acoperă şarlota. Acoperi cu un platou, apoi întorci desertul şi îndepărtezi folia de plastic şi tava rotundă de tort. Tai 1 cm de la un capăt al pişcoturilor rămase şi le aranjezi, cu partea tăiată în jos, în jurul şarlotei. Legi o fundiţă în jurul pişcoturilor. Umpli partea de sus a desertului cu zmeura proaspătă rămasă. Serveşti şarlota cu piureul de zmeură păstrat la frigider.

Sursa + foto: www.chatelaine.com

www.chatelaine.com