Acest cozonac tradiţioal italian este extraordinar de pufos şi aerat. Îţi va lua ceva timp, dar merită efortul de a avea această prăjitură minunata pe masa pascală

 

 

Ingrediente

Pentru aluat

  • 400 g făină
  • 150 g unt
  • 120 ml lapte
  • 100 g coajă de portocală confiată
  • 75 g stafide
  • 75 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 2 ouă 
  • 2 gălbenuşuri
  • 10 g drojdie uscată
  • 1 praf de sare
  • 30 g unt, pentru uns

Pentru glazură

  • 300 g zahăr pudră
  • 75 ml zeamă de lămâie 

Pentru decor

  • fructe confiate, după preferinţă
  • nuci, migdale, după preferinţă

 

Dizolvi drojdia în lapte cald în care ai pus şi 25 g de zahăr. O laşi 10 minute să se activeze. Cerni făina şi o amesteci cu sarea, apoi faci o adâncitură în mijlocul ei şi torni laptele, apoi adaugi cele 2 ouă bătute. Adaugi treptat făină de pe margini şi frămânţi până când se omogenizează aluatul. Îl acoperi şi-l laşi să crească 30 de minute. Adaugi untul topit şi răcit, zahărul rămas, zahărul vanilat şi gălbenuşurile, frămânţi din nou încă 10 minute, apoi acoperi şi laşi aluatul să crească într-un loc cald până îşi dublează volumul.

Tapetezi o formă de tort cu inel detaşabil cu hârtie dublă de copt, având grijă ca marginile acesteia să aibă o înălţime de 20 cm. Pui în aluat stafidele şi coaja de portocală tocată, frămânţi un minut, aşezi aluatul în formă şi-l mai laşi să crească 10-15 minute, apoi îl ungi cu jumătate din untul topit.

Îl dai la cuptor la 190 °C, pentru 20 de minute, apoi îl mai ungi o dată cu unt topit şi scazi temperatura cuptorului până la 165 °C, şi-l mai laşi încă 25 de minute. După ce s-a răcit, îl scoţi din formă.

Pentru prepararea glazurii, torni zeama de lămâie peste zahărul pudră şi amesteci până compoziţia capătă consistenţa dorită. Torni glazura peste panettone şi-l decorezi după preferinţă, cu fructe confiate sau cu migdale.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Loading...