„Numai diminutive în bucătărioara românaşilor (dar şi în invocaţiile religioase, că numai prin alint şi grai dulce se-nduplecau marile puteri: tocăniţă, furculiţă, turtiţe, papanaşi, sărăţele, sărmăluţe, slăninuţă, untişor, chifteluţe, plăcinţele, mititei, cârnăciori, frigănele, castraveciori“. Aşa grăit-a regretatul Radu Anton Roman în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ din care am „pescuit“ această reţetă de papanaşi moldoveneşti.

Ingrediente

2 linguri griş
2 linguri făină
untură pentru prăjit
2 ouă
sare
400 g brânză de vaci (scursă bine de zer)

Mod de preparare

Separi gălbenuşurile de albuşuri, iar pe acestea din urmă le baţi spumă.

Freci bine brânza cu gălbenuşurile, făina, grişul şi sare. La sfârşit, adaugi albuşurile.

Încingi untura, faci „găluştişoare“ turtite de papanaşi, le găureşti cu degetul, le pui la prăjit, pe ambele părţi, până se rumenesc.

Serveşti cu zahăr şi smântână şi dulceaţă.

Loading...