Ai gătit poate cozonaci ori torturi pentru aceste zile! Dar n-ar strica şi nişte pateuri cu nucă şi mac. Dacă ţi se pare dificil să faci aluatul, poţi cumpăra din comerţ.

Ingrediente (1 tavă)

500 g făină
200 g unt
50 g zahăr
1 ou
1 gălbenuş
20 g drojdie
75 ml lapte
1 vârf de cuţit sare
1 ou pentru uns

Pentru umplutura de mac
100 ml lapte
125 g mac
80 g zahăr
1 vârf de cuţit sare
1 lingură rom
coajă de lămâie
1 vârf de cuţit nucşoară
50 g pesmet

Pentru umplutura de nucă
100 ml lapte
100 g miez de nucă măcinat
100 g zahăr
50 g pesmet
1 vârf de cuţit sare
1 vârf de cuţit scorţişoară
50 g unt
zahăr pudră

Mod de preparare

Se amestecă untul cu 250 g de făină, iar din restul ingredientelor se frământă un aluat care se lasă să se odihnească o oră. Când începe să crească, se dă la rece. Se întinde
aluatul cu drojdie în foaie, se pune deasupra aluatul cu unt şi se pliază marginile spre interior. Se apasă bine şi se lasă la rece 30 de minute. Se întinde cu sucitorul, se aduc marginile în interior şi se pune din nou la rece pentru o oră.

Pentru umplutura de mac, se toarnă laptele într-o cratiţă, se adaugă macul măcinat, zahărul, sarea şi se fierb câteva minute. Se adaugă apoi romul, coaja de lămâie, pesmetul şi nucşoara, se amestecă bine, după care se lasă să se răcească, amestecându-se din când în când. Umplutura de nucă se prepară la fel ca şi cea de mac. Se întinde aluatul în foaie şi se taie fâşii de 10 cm lăţime. Se aşază în mijlocul fâşiilor, alternând, umplutură de mac şi de nucă, dar numai pe o jumătate (circa 2 cm în diametru), se ung marginile cu ou bătut, se îndoaie cealaltă jumătate şi se apasă bine. Se taie marginile până la jumătate din lăţimea totală, iar apoi bucăţi de 10 cm. Fiecare bucată se crestează pe marginea lipită cu un cuţit ascuţit (ca în imagine).

Se aşază pateurile pe o tavă cu hârtie de copt, se ung cu ou bătut şi se coc în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 10-12 minute. Se presară cu zahăr pudră înainte de servire.

Loading...