4 cele mai faimoase zone viticole din Franţa

vin jpeg

Vinul nu se bea, se degustă. E ca o promisiune divină. Alb sau roşu, sec sau dulce, acest elixir a zeilor este cel mai dulce păcat al pământenilor, purtând în el, pe lângă lumina soarelui şi bunătatea pământului, şi ceva din sufletul făurarului.

Se spune că primul vin a fost produs în Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani, cei mai mari cultivatori de viţă-de-vie fiind vechii egipteni. Mai apoi, grecii şi fenicienii au fost promotorii viticulturii şi ai consumului de vin în regiunea mediteraneană.

În Franţa, licoarea bahică a fost prima oară atestată în secolul al VI-lea î. Ch, însă cele mai multe regiuni au început să-l producă în peroada romană. Notorietatea vinurilor franţuzeşti a devenit pregnantă în perioada Renaşterii, când vinurile cru bourgeoise erau servite în toate marile curţi europene: Le Clos De Vougeot era vinul preferat al papilor şi al regilor, Corton a fost favoritul lui Voltaire, Montrachet era preferatul lui Alexandre Dumas, care îl bea în genunchi, scoţându-şi pălăria, iar Chambertin era vinul gustat cu mare plăcere de Napoleon. Iată o incursiune în cele mai vestite regiuni viticole din Hexagon.

Burgundia

Una dintre cele mai bogate zone ale Franţei este, totodată, şi una dintre celebrele arii viticole din lume, cu panorame splendide asupra podgoriilor, dealurilor şi cetăţilor medievale. Parcul regional de la Morvan şi păşunile de la Brionnais, regiunea muntoasă Jura, abaţiile cisterciene şi vechile biserici romane amintesc de perioada în care puterea ducatului medieval al Burgundiei rivaliza cu cea a regatului Franţei.

Burgunzii şi lyonezii au pretenţia de-a fi epicentrul bucătăriei franceze, bogată în specialităţi din carne şi brânzeturi, sosuri de vin şi smântână. Şi ce-ar fi o masă delicioasă fără un vin bun? Termenii white burgundy şi red burgundy sunt adesea folosiţi pentru a descrie vinurile de aici, incomparabile ca gust şi miros cu orice alt tip de vin la nivel mondial.

Vezi care sunt celelelate zone viticole franceze

Vezi care sunt celelelate zone viticole franceze

image