Aceste alimente îţi distrug dantura. Le mănânci în mod constant
Toţi ne dorim să avem dinţi frumoşi şi gingii sănătoase. Pentru a obţine acest lucru, igiena dentară şi vizitele regulate la dentist sunt esenţiale, însă şi obiceiurile alimentare au un rol foarte important.
Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, dezvăluie care sunt alimentele dăunătoare pentru sănătatea dinţilor.
„Obiceiurile zilnice de igienă orală şi vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esenţiale pentru sănătatea dinţilor şi a gingiilor. Dieta are însă şi ea un rol extrem de important pe care nu trebuie să îl neglijăm. Există alimente şi băuturi pe care e recomandat să le evităm ori, după consumarea cărora, să curăţăm foarte bine dinţii”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (foto).
Dulciuri şi bomboane cu zahăr
Vorbim aici despre bomboane, acadele, caramele, dropsuri sau jeleuri. Cu cât stau mai mult pe dinţi, având textura lor lipicioasă, cu atât sunt mai nocive pentru sănătatea dentară favorizând apariţia cariilor. Recomand să ne spălăm pe dinţi imediat după ce le consumăm, deşi ideal ar fi să le evităm pe cât posibil. Dacă ai poftă de dulce, este de preferat să consumi puţină ciocolată neagră şi să periezi apoi dinţii.
Băuturi carbogazoase
Fie că vorbim despre variantele cu zahăr sau despre cele cu îndulcitori, băuturile carbogazoase sunt acide şi produc eroziune la nivelul smalţului. Cel mai bine ar fi să le evităm pe cât posibil şi să le înlocuim cu alte tipuri de băuturi. Totuşi, când le consumăm, nu spălăm imediat dinţii pentru că ele creează un mediu acid în interiorul cavităţii orale. Şi nu în ultimul rând, băuturile răcoritoare de culoare închisă pot păta dinţii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Murături
Deşi poate nu v-aţi gândit că murăturile pot avea un impact negativ asupra sănătăţii dentare, însă e bine să le evităm doarece ele conţin oţet (acid) şi, de cele mai multe ori, zahăr. Acidul atacă smalţul dinţilor, iar zahărul favorizează apariţia cariilor.
Vin roşu
În primul rând, vinul este acid. Apoi, induce xerostomie (senzaţie de gură uscată). Alcoolul, în general, scade cantitatea de salivă, iar dinţii noştri au nevoie de salivă pentru a se proteja. Este de preferat să ne spălăm pe dinţi înainte de a consuma vin roşu pentru a reduce placa bacteriană de care se poate lipi. Aşa cum era de aşteptat, el şi pătează dinţii. Aşadar, trebuie să ne spălăm pe dinţi şi după consum. Nu însă imediat, ci aşteptăm cel puţin 30 de minute pentru a se reduce ph-ul acid”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Citrice
Consumate în cantităţi mari, citricele erodează smalţul dentar şi, prin urmare, pot favoriza apariţia cariilor. Le putem consuma sub formă de fresh, cu paiul, pentru a reduce cât mai mult suprafaţa de contact cu dantura.
Carbohidraţi rafinaţi
Mă refer aici, spre exemplu, la crakers. Aceştia induc inflamaţie în organism, conform unor studii realizate de oamenii de ştiinţă. Nici pâinea nu este sănătoasă pentru dinţi. Atunci când mestecăm pâinea, saliva descompune amidonul în zahăr. Totodată, pe măsură ce o mesteci, pâinea se lipeşte de zonele dintre dinţi, fapt ce poate provoca apariţia cariilor”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Suplimente utilizate în sport
Acestea au de obicei o textură lipicioasă, vâscoasă. Sunt acide şi atacă smalţul dinţilor. Din acest motiv, pe termen lung favorizează apariţia cariilor.
Zahăr sau miere
În cavitatea orală se regăsesc foarte multe familii de bacterii, unele bune, care ne ajută, altele rele (patogene, de genul Streptococcus mutans şi Streptococcus sorbrinus). Aceste bacterii, atunci când se întâlnesc cu zahărul şi îl digeră, formează la nivelul dinţilot placa bacteriană, foarte lipicioasă. Dacă ea nu este îndepărtată prin periaj sau de către fluxul salivar, declanşează al doilea proces, cel în urma căruia se produc cantităţi mari de acizi, care demineralizează dinţii, sensibilizând smalţul si predispunându-ne la apariţia cariilor. Nu recomand aşadar zahărul, indiferent că este alb sau brun. Nici mierea”, este de părere medicul stomatolog Sorina Stroe.
Sos de roşii
Roşiile sunt acide şi conţin carbohidraţi. Au astfel un dublu rol negativ asupra sănătăţii orale.
Oţet de mere
Deşi este un foarte bun antioxidant, oţetul de mere este foarte acid. Lesne de înţeles de ce nu face bine sănătăţii dinţilor. Dacă totuşi alegem să îl consumăm, recomand diluarea lui cu apă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.