Beneficiile mierii faţă de zahăr

miere jpeg

Sunt doi îndulcitori similari, dar pentru sănătatea ta e bine să analizăm puţin care ar fi câteva diferenţe care să te ajute în alegerile tale.

Atât mierea, cât şi zahărul conţin glucoză şi fructoză. Totuşi, în  procesul de producere a zahărului, acizii organici, proteinele, nitrogenii, enzimele şi vitaminele din sfecla sau trestia de zahăr se distrug. În plus, mierea are anumite proprietăţi antioxidante şi antimicrobiene benefice, ce nu se găsesc la zahăr.

Iată trei aspecte care arată că mierea este de preferat:

1. Este necesară o cantitate mai mică de  miere

O lingură de zahăr conţine 46 calorii, în timp ce o lingură de miere naturală are 64 calorii, dar de  fapt avem nevoie de mai puţină miere decât atunci când folosim zahăr. De aceea, de fapt e posibil să consumi chiar mai puţine calorii decât ai consuma cu zahărul. Iar pe termen lung, deşi mierea e mai scumpă, e posibil să fie mai economică decât zahărul.

2. Mierea se absoarbe încet în sânge

Zahărul de masă este zaharoză, care este alcătuit din două molecule îmbinate. Când mâncăm zahăr de masă, stomacul nostru trebuie să-şi folosească propriile enzime pentru a separa moleculele înainte să putem folosi energia zahărului. În cazul mierii, albinele au adăugat o enzimă specială nectarului, care divide zaharoza în glucoză şi fructoză - două zaharuri simple pe care organismul nostru le poate absorbi direct. Deci, mierea faţă de zahăr, are un index glicemic mai sănătos, care măsoară impactul negativ al unui anumit aliment asupra nivelului de glucoză în sânge.

3. Mierea are nutrimenţi

Spre deosebire de miere, zahărul de masă nu conţine minerale şi vitamine,  ele se bazează pe nutrimenţii organismului pentru a fi metabolizaţi în sistem. Când aceşti nutrimenţi sunt folosiţi, metabolizarea colesterolului indezirabil şi a acidului  gras este împiedicată, contribuind la un colesterol mai ridicat şi ducând la obezitate datorită nivelului mai ridicat de acid gras la nivelul organelor şi ţesuturilor. Astfel că, dacă îţi urmăreşti greutatea, mesajul este: consumă miere şi nu zahăr. În afară de diferenţele în nutriţie, deşi ambele sunt dulci, totuşi mierea are o aromă unică ce poate fi foarte utilă şi superioară în multe mâncăruri şi băuturi.