Bulzul ardelenesc, o reţetă delicioasă inventată de strămoşi

646x404 jpeg

Acest preparat atât de popular în Ardeal, dar şi în Moldova, a plecat de la simpla mămăligă, făcută de ţărani pentru a-şi potoli foamea, iar în timp s-au adăugat diverse ingrediente pe care sătenii le aveau în ogradă: ouă, brânză de burduf, cârnaţi şi şuncă.

Bulzul ardelenesc este acelaşi cu boţul moldovenesc, diferenţa fiind că ardelenii îl fac sub forma unui bulgăre, iar ulterior preparatul se bagă la cuptor, în timp ce moldovenii îl fac mai plat şi preferă să îl rumenească pe plită. Ingredientele sunt practic aceleaşi.

”Acest fel de mâncare este considerat de poveste, nu pentru că ar aduce neapărat cu o poveste, ci pentru că ţăranul român avea la dispoziţie toate ingredientele în propria gospodărie şi îl putea pregăti uşor, mai ales în iernile crâncene, când nu prea putea ieşi din casă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Interesant este cum le-a venit ţăranilor ideea preparării bulzului ardelenesc. Românii au mâncat mereu mămăligă, de multe ori goală, pentru că nu aveau bani şi nici alte resurse pentru a o combina cu altceva. Ulterior, ţăranii au început să adauge şi alte ingredinte la mămăligă, aşa cum în Muntenia se mănâncă de exemplu mămăligă cu brânză şi smântână sau mămăligă cu brânză şi ouă ochiuri.

Află cum se prepară bulzul ardelenesc pe adevarul.ro.

Află cum se prepară bulzul ardelenesc pe adevarul.ro.

Foto: Valentin Trufaşu