Care este cel mai sănătos tip de sare

sare jpeg

Dacă nu adaugi sare în mâncăruri, parcă nu au gust. Nici dacă pui prea multă nu e bine, fiindcă duce la probleme serioase de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca, în cazul adulţilor, cantitatea zilnică de sare să nu depăşească 5 grame, adică mai puţin de o linguriţă. În cazul copiilor, cantitatea trebuie să fie şi mai mică. Şcolarii au voie 4 grame de sare pe zi, în timp ce bebeluşii doar de un gram. Pe lângă sarea pe care o adăugăm în mâncare, ea se găseşte deja şi în alimentele cumpărate de-a gata sau în alte ingrediente utilizate. În medie, consumăm în jur de 10 grame de sare pe zi, ceea ce predispune la apariţia bolilor cardivasculare şi a rezistenţei la insulină.

Bună, dar cu măsură

Sarea conţine 40% sodiu şi 60% clor, doi compuşi care contribuie la buna funcţionarea a organismului. Sodiul ajută la contracţia musculaturii, stimulează comunicarea între nervi, reglează tensiunea arterială. Clorul, împreună cu sodiul, menţine echilibrul hidroelectrolitic al organismului.

Sarea ascunsă din alimente

În fruntea listei alimentelor cu multă sare se află produsele de tip „bază pentru mâncare“. Cantitatea de sare din compoziţia acestora poate ajune la 60% din gramajul total. Mezelurile şi brânzeturile sunt şi ele în top, fiecare având între 3 şi 6 grame de sare la 100 de grame de produs. Mai exact, 2 felii de caşcaval asigură necesarul zilnic de sare. Nu doar brânzeturile sărate sunt bogate în sodiu, ci şi lactatele, mai ales cele degresate. În cazul produselor din comerţ, cu cât un produs are mai puţine grăsimi, cu atât e mai bogat în sare. De exemplu, 100 g de brânză degresată poate să conţină 360 mg de sodiu. Spre comparaţie, 20 g de chipsuri au în jur de 180 mg de sodiu. Produsele de patiserie şi de brutărie sunt şi ele bogate în sare. În funcţie de dimensiune, o chiflă poate să aibă între 500 şi 700 mg de sodiu, o felie de pâine integrală 130 de mg, una albă 150 de mg, în timp ce într-o gogoaşă se găsesc în jur de 300 g de sodiu. Pentru a estima, o linguriţă de sare are 2.300 mg de sodiu.

Ce tip de sare e mai sănătoasă

Sarea de masă este cea mai procesată şi din acest motiv ea ar trebui să fie consumată cel mai rar. Recomandată este sarea grunjoasă, nerafinată, sau cea de Himalaya, care oferă şi o mulţime de minerale benefice.

Bine de ştiut

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Minnesota au identificat particule de plastic în sarea de mare. Marea majoritate a particulelor provin din ambalajele de plastic de unică folosinţă pentru apa îmbuteliată.