Care este diferenţa dintre bacon, pancetta şi prosciutto

35604491   parma ham (jamon) traditional italian meat specialties jpeg

Cu siguranţă te-ai lovit de aceste denumiri în bucătărie de-a lungul timpului. Dacă nu ştii cu exactitate care este diferenţa între ele, îţi spunem cum să le deosebeşti pe fiecare în parte.

Prosciutto

Obţinut din pulpă de porc sau mistreţ, prosciutto se găseşte atât sub formă crudă – prosciutto crudo- dar şi gătit – prosciutto cotto. Bucata de carne este frecată cu sare şi uscată la aer timp îndelungat, timp de câteva luni sau chiar ani. Cele mai cunoscute sortimente se produc în diferite regiuni ale Italiei, fiind denumită şi „şunca Italiei“, unele dintre ele fiind preparate respectând tehnici foarte vechi. Fiecare tip de prosciutto are un gust şi o aromă specifică, influenţate de sarea folosită dar şi de aer, întrucând carnea împrumută puţin din zona în care este lăsată să se usuce.

Bacon

Întâlnit în multe reţete apetisante, baconul este conservat în cea mai mare parte cu sare şi diverse condimente, pus la uscat, apoi afumat la rece timp de câteva ore, ceea ce îl păstrează crud. Carnea care este doar maturată este şunca. Esenţa lui vine practic din grăsimea de porc de pe burtă, care conţine şi slănină, deşi poate fi făcut din mai multe părţi ale animalului. Pentru a-l prăji în tigaie nu ai nevoie de ulei, întrucât acesta se poate găti în propria grăsime. Este important să nu foloseşti o tigaie deja încinsă atunci când îl rumeneşti şi să nu mişti fâşiile de bacon până când acestea nu încep să se desprindă singure şi să se strângă. Poate fi gătit şi la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Pancetta

Asemănătoare cu baconul, pancetta diferă prin modul de preparare. Pregătită simplu, doar prin sărare şi condimentare cu diverse ierburi aromatice, este pusă apoi la uscat pentru conservare. O găseşti de obicei tăiată fâşii foarte subţiri sau cubuleţe. Se rumeneşte la fel ca baconul, fiind folosită în multe reţete. Ambele sunt însă bucăţi de carne crudă, care trebuie gătită înainte de a fi consumată.