Care este diferenţa între îngheţată, sorbet şi gelato?

2f9dd5c7 8515 43b7 b2cb dbc86e7ad6a8 jpeg

Cum ar arăta zilele caniculare fără o îngheţată la cornet, la cupă sau pe băţ? Diferenţa dintre îngheţate nu este dată doar de aromă, ci şi de modul de preparare şi de ingredientele folosite.

Împăratul Nero iubea atât de mult răcoritorul desert, încât îşi trimitea slujitorii în Munţii Apenini pentru a aduce gheaţă, pe care o amesteca apoi cu miere şi vin. Fructele, laptele şi smântâna au fost adăugate în reţetă câteva sute de ani mai târziu, pentru a se obţine consistenţa cremoasă pe care o ştim astăzi.

Grăsimi pentru cremozitate

Îngheţata se prepară din zahăr, lapte şi frişcă sau smântână, la care se adaugă diferite arome, ciocolată sau fructe. Produsele lactate sunt ingredientul cheie al îngheţatei, deoarece, cu cât laptele sau smântâna folosită sunt mai grase, cu atât îngheţata va fi mai cremoasă. Laptele de vacă poate fi înlocuit în reţete şi cu lapte de migdale, de soia sau de cocos. 100 de grame de îngheţată are în jur de 12 grame de grăsimi, adică 40% din valoarea energetică.

Dulce şi aromată

Zahărul nu oferă doar gustul dulce, ci influenţează şi cantitatea de gheaţă formată în timpul congelării desertului. Cu cât îngheţata este mai dulce, cu atât se va decongela mai repede. 100 de grame de îngheţată are între 16 şi 23 de grame de zahăr, adică jumătate din valoarea energetică.

Tipuri de îngheţate

Cantitatea de grăsime diferenţiază şi tipurile de îngheţată. Mai exact, îngheţata clasică trebuie să conţină cel puţin 10% grăsime, iar 60% din volumul ei trebuie să fie aer. Din acest motiv, îngheţata trebuie să fie amestecată des, pentru a nu se forma cristale de gheaţă. Gelato, sau îngheţata italiană, are un conţinut mai redus de grăsimi, nu trebuie să fie mult timp amestecată la preparare şi este mult mai densă decât îngheţata clasică. Sorbetul se face doar din fructe zdrobite şi zahăr, fără să se adauge grăsimi.

Ştiai că...

... granita este desertul îngheţat preparat din piure de fructe, zahăr şi apă? Spre deosebire de sorbet, care are o consistenţă fină, granita este amestecată în timpul congelării până se obţin fulgi de gheaţă.



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg