Ce aditivi e bine să eviţi

33603997   woman shopping in supermarket jpeg

Coloranţii, îndulcitorii artificiali şi conservanţii, cunoscuţi şi sub denumirea de E-uri, se găsesc în multe produse procesate şi în dulciuri. Aceste substanţe sunt utilizate pentru a îmbunătăţi aspectul şi aroma alimentelor şi pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Unele nu ne fac rău, altele însă pot favoriza apariţia multor afecţiuni.

Acesulfam K

Cunoscut şi sub denumirea de E950, acesta este un aditiv mai dulce de 200 de ori decât zahărul. Se găseşte în guma de mestecat, deserturi cu gelatină, băuturi răcoritoare, energizante şi bomboane. În urma mai multor studii efectuate pe animale, s-a constatat că această substanţă afectează tiroida.

Aspartam

Întâlnit şi ca E951, este un îndulcitor artificial care se găseşte în produsele şi băuturile dietetice, îngheţată şi guma de mestecat. Dezbateri aprinse referitoare la siguranţa acestui produs de sinteză au loc de prin anii ’70, când studii efectuate pe şobolani au arătat că aspartamul poate provoca apariţia tumorilor cerebrale. Oamenii de ştiinţă spun că acest îndulcitor artificial favorizează dezvoltarea leucemiei, a cancerului de sân şi a limfoamelor. Mai mult, s-a demonstrat că produsele dietetice care conţin aspartam nu numai că nu ajută la pierderea în greutate, ci cresc pofta de mâncare.

Nitriţi

Sunt utilizaţi la conservarea cărnii, pentru colorarea mezelurilor, împiedicând dezvoltarea bacteriilor care pot cauza toxiinfecţia alimentară cu toxina bacilului botulinic. Se întâlneşte în produsele prelucrate din carne, bacon, şuncă, hotdog şi peşte afumat. Specialiştii spun că acest aditiv (E250) contribuie la formarea nitrozaminelor, chimicale care pot duce la apariţia cancerului şi poate cauza malformaţii ale fătului, dacă este consumat de gravide.

Grăsimi trans

Sunt grăsimi artificiale uşor de folosit, costul lor de producţie este ieftin, pot fi utilizate multă vreme şi măresc valabilitatea produsului. Se găsesc în alimentele prăjite (cartofi prăjiţi, şniţele, gogoşi) şi în produsele de patiserie (bomboane, prăjituri, biscuiţi). Consumul de alimente ce au grăsimi trans favorizează apariţia atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral.

Galat de propil

Este un aditiv întâlnit şi ca E310, care este adăugat în produsele uleioase, cum este maioneza, pentru a preveni oxidarea. Specialiştii spun că acest produs de sinteză are acţiune similară cu cea a hormonilor din organism, ducând la perturbarea sistemului endocrin.

Tartrazina

Cunoscut şi sub denumirea de E102, acest colorant galben artificial se găseşte în bomboane, muştar şi macaroane. Studii recente au arătat că tartrazina este un aditiv care poate favoriza apariţia tumorilor tiroidiene.

Ce să mai eviţi

Când mergi la cumpărături, citeşte cu atenţie eticheta produselor, pentruc că există câteva E-uri despre care specialiştii spun că au potenţial cancerigen.

E110 - Prezent în unele dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri.

E123 - Se găseşte în jeleuri, brânză topită şi dulciuri rafinate.

E124 - Este întâlnit în mezeluri.

E127 - Se află în îngheţată, prăjituri, bomboane, băuturi carbogazoase.

E211 - Prezent în băuturi carbogazoase.

E249/E252  - Se găseşte în brânză, alimente conservate şi mezeluri.

E320 – Se află în supe concentrate, gumă de mestecat şi sosuri.

E954 –  Este întâlnit în dulciuri, băuturi răcoritoare, gumă de mestecat.