Ce alimente ar trebui să păstrezi mereu în frigider şi care sunt cele pe care să le ţii departe de temperaturile scăzute

1 captura de ecran din 2019 07 24 la 12 51 04 png png

Din dorinţa de a păstra alimentele proaspete cât mai multă vreme ai tendinţa de a le depozita pe toate în frigider. Multe dintre acestea, însă, nu trebuie să stea la temperaturi scăzute. Pe de altă parte, sunt unele alimente pe care le ţii în dulapurile din bucătărie, în cămară sau în balcon, deşi ele ar trebui să stea în frigider. Iată ce alimente ar trebui să păstrezi în frigider şi pe care să le depozitezi în alte locuri.

1. Gemul Dacă încă n-ai deschis borcanul cu gem, el poate sta foarte bine în dulap sau în cămară, dar odată ce acesta a fost deschis este recomandat să fie păstrat în frigider pentru că altfel sunt şanse mari ca în interiorul lui să se formeze straturi de mucegai. Dacă stai la cămin sau într-o garsonieră mult prea mică pentru a face loc unui frigider, încearcă varianta lazilor frigorifice. Acestea menţin alimentele în aceleaşi condiţii ca un frigider, având avantajul că ocupă mai puţin loc.

lazilor frigorifice

2. Sosul de salată, maioneza şi ketchupul Din cauza ingredientelor din care sunt făcute aceste trei produse - sosul de salată, maioneza şi ketchupul - ele se pot altera foarte uşor, de aceea o decizie înţeleaptă ar fi să le păstrezi la frigider. Dacă sunt ţinute la temperatura camerei, aceste produse vor râncezi foarte repede.

3. Muştarul şi hreanul Deşi nici muştarul şi nici hreanul nu conţin ingrediente din cauza cărora să se strice dacă sunt ţinute la temperatura camerei este recomandat ca aceste două produse să fie păstrate la frigider pentru că altfel îşi vor pierde aromele specifice.

4. Vinul Nu doar că vinul consumat la temperatura camerei nu este la fel de apetisant ca cel ţinut la frigider, dar el se alterează mai uşor dacă nu e păstrat în condiţii propice. Mai ales după ce este desfăcută sticla, vinul ar trebui păstrat la frigider pentru că altfel, din cauza oxidării, va căpăta gust de oţet.

5. Roşiile Chiar dacă îţi doreşti ca roşiile să reziste mai mult, dacă le ţii în frigider îşi vor pierde aroma. Experţii susţin că atât gustul, cât şi textura roşiilor sunt afectate de temperaturile scăzute. Aşadar, pentru a consuma roşii gustoase, păstrează-le în dulapul din bucătărie sau în cămară.

6. Merele Merele sunt printre puţinele fructe care pot fi păstrate în frigider şi asta pentru că, în timp ce se dezvoltă, ele eliberează etilenă, un compus natural ce face ca fructele şi legumele să se coacă mai repede şi să se altereze. Dacă păstrezi merele în frigider, acest proces este încetinit, astfel că fructele rămân în stare bună mai mult timp.

7. Pâinea În cazul pâinii, aerul rece nu îi va încetini procesul de alterare, ba din contră. Potrivit experţilor în gastronomie, condiţiile ideale pentru păstrarea pâinii sunt la temperatura camerei şi într-un loc uscat. Pentru a-i păstra prospeţimea cât mai mult este recomandat să păstrezi pâinea într-o pungă.

8. Cafeaua Cu toate că pe multe pachete de cafea este recomandat să o păstrezi în frigider sau chiar în congelator pentru a-şi păstra aroma, se pare că aceasta nu este o idee prea bună. Din cauza umezelii şi a altor mirosuri din frigider, cafeaua şi-ar pierde din intensitatea aromei. Aşadar, acordă-ţi câteva minute pentru un experiment util şi verifică ce alimente din cele enumerate mai sus se află pe rafturile frigiderului şi câte dintre ele chiar sunt la locul potrivit acolo.

Foto: Andrey_Popov/ Shutterstock