Ce fructe conţin cel mai mult zahăr

2 shutterstock 763518739 jpg jpeg

Sintagma „5 fructe şi 5 legume pe zi“ este valabilă şi dacă vrei să slăbeşti – dar atenţie la conţinutul de glucide al fructelor din farfurie. Nu toate sunt prietenoase cu silueta!

Fructele conţin, în proporţii diferite, fructoză şi glucoză. Fructoza este un zahar simplu care, consumat în cantitate mare, are efecte negative asupra sănătăţii: creşterea glicemiei, obezitate, disfuncţii renale şi cardiovasculare. Un studiu american a arătat că persoanele care consumă mai mult de 74 de grame de fructoză pe zi prezintă cu 87 % mai multe riscuri de a suferi de hipertensiune arterială. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mănânci fructe, ci că trebuie să stabileşti cu atenţie porţiile zilnice.

Curmalele

Curmalele sunt bogate în principii nutritive, dar şi în glucide (73,51 g/100 g fruct). Trei curmale oferă circa 18 g fructoză şi 21 g glucoză. Au aport caloric mare (287 kcal/100 g), fiind recomandate sportivilor, pesoanelor active, copiilor. Oferă şi vitamine (B2, B3, B5 şi B6), săruri minerale de potasiu şi calciu, crom, fibre.

Bananele

Sunt fructe cu aport caloric mare (90 kcal/100 g), foarte bogate în potasiu (în cantităţi care pot acoperi necesarul zilnic). Sunt hrănitoare şi uşor de digerat. Reprezintă o sursă excelentă de carbohidraţi, fosfor, calciu, fier, vitaminele A, B şi C. La 100 g fruct, conţinutul de glucide este de 23,43 g. O banană de dimensiuni medii oferă 8,3 g fructoză şi 8,1 g glucoză.

Strugurii

Zemoşi dar şi bogaţi în calorii (72 kcal/100 g), strugurii oferă, pe lângă mulţimea de substanţe nutritive, şi cantităţi serioase de glucide. Astfel, un ciorchine cu circa 20 de boabe are 7,7 g fructoză şi 7,5 g glucoză. Este fructul tonusului prin excelenţă, activează tranzitul intestinal, e sursă de vitamine şi de polifenoli – dar, dacă vrei să-ţi menţii silueta, consumă-i doar în cantităţi mici.

Cireşele

Au un aport energetic important (68 kcal/100g) şi concentraţie mare de provitamina A, precum şi vitamine din grupul B. Sunt recomandate, cu precădere, în alimentaţia copiilor şi a persoanelor cu viaţă activă. Au un conţinut mare de zaharuri: 20 de cireşe oferă 8,5 g fructoză şi 9 g de glucoză. Graţie conţinutului de minerale şi oligoelemente (potasiu, calciu, mangan), participă la menţinerea echilibrului intestinal.

Prunele

Sunt răcoritoare şi au o mare densitate nutriţională, dar oferă totuşi 52 kcal/100 g. Au proprietăţi laxative, favorizează tranzitul intestinal şi diureza, stimulează activitatea vezicii biliare şi e sursă de vitamine şi minerale. Cantitatea de zaharuri din compoziţia ei nu e de neglijat: 6 prune au 9,6 g fructoză şi 13,5 g glucoză.

Bine de ştiut!

Nu uita: cu cât fructele sunt mai coapte, cu atât au mai multe zaharuri în compoziţie. Consumul zilnic de fructoză din fructe poate oscila între 20 şi 40 de grame. Dacă vrei să pierzi în greutate – în special dacă vrei să scapi de colăceii din jurul abdomenului – nu consuma mai mult de 15-25 g fructoză zilnic (echivalentul a 1-2 mere).