Ce riscuri au pentru sănătate alimentele expirate

33603997   woman shopping in supermarket jpeg

Fiecare produs alimentar are o perioadă optimă pentru a putea fi consumat, în care îşi păstrează nealterate toate calităţile nutriţionale. Legislaţia europeană o numeşte „data durabilităţii minimale‟, de care trebuie să ţii cont dacă nu vrei să îţi pui sănătatea în pericol.

Rolul termenului de valabilitate

Scopul acestuia constă în a-l ajuta pe consumator să utilizeze produsele într-un mod care să nu-i pericliteze sănătatea. Termenul de valabilitate este considerat a fi valid doar în condiţiile în care produsul a fost intact şi nedeteriorat în momentul achiziţionării. Ulterior, cumpărătorul trebuie să respecte întocmai indicaţiile inscripţionate pe ambalaj de producător, referitoare la temperatură şi la modul de depozitare.

Factorii care duc la alterarea produselor

Printre cei mai întâlniţi factori se numără condiţiile de depozitare nepotrivite, cum ar fi expunerea alimentelor la soare, umezeala, temperaturile ridicate sau ambalajul rupt.

Riscul consumării alimentelor expirate

Termenul „a se consuma înainte de“ indică foarte clar că este contraindicată consumarea unui aliment care a depăşit perioada de valabilitate inscripţionată pe ambalaj. Dacă se întâmplă totuşi să faci acest lucru, trebuie să ai în vedere că te expui atât toxiinfecţiilor alimentare, cât şi contaminării cu Salmonella, sau Listeria. Printre cele mai periculoase alimente expirate se numără lactatele, ouăle, carnea şi produsele gata preparate sau semipreparate.

Data expirării nu garantează siguranţa produselor

În cazul condiţiilor precare de depozitare, chiar dacă alimentele sunt valabile, în realitate ele pot fi expirate. De aceea, este indicată evaluarea realizată de consumator, care va ţine cont de câteva criterii simple: culoare, miros, gust, textură. Dacă acestea prezintă modificări, respectivele alimente trebuie aruncate.

Informaţii mai puţin cunoscute

Ouăle sunt considerate a fi proaspete în primele 9 zile, deşi termenul de valabilitate al acestora este de 28 de zile, însă după perioada de 9 zile vor necesita o preparare mai îndelungată. Produsele feliate, indiferent de termenul de valabilitate propus de producător, trebuie consumate în maximum 2 zile. Cel mai perisabil produs este carnea tocată, care trebuie consumată în ziua cumpărării, chiar dacă are un termen de valabilitate mai mare.

Bine de ştiut!

Dacă ai sesizat reguli de nerespectare a condiţiilor de păstrare a alimentelor, poţi face sesizări la numărul consumatorului: 021.9551 (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor).