Cele mai ciudate cinci superstiţii culinare la români. Despre carnea căror animale se crede că vindecă anumite boli

mancare romania europa jpeg

Meniul cu pretenţii medicinale este compus din cele mai bizare lucruri, care de obicei trezesc repulsie: inimă crudă de porumbel, zeamă de broască sau carne de barză ori de şopârlă.

Arta culinară a românilor este, îndeobşte, scutită de excese şi bizarerii. Dacă la alte popoare (mai ales la cele din Africa şi Asia) a consuma carne crudă sau insecte este ceva firesc, în zona Carpaţilor bucătăria este axată, când vine vorba de carne, în proporţie covârşitoare, pe animale domestice.

Totuşi, există la români, aproape neştiute (căci nu s-a făcut prea multă vâlvă până acum), şi câteva obiceiuri culinare cu totul aparte, chiar le-am putea spune bizare, care amintesc de şamanism şi de practicile voodoo. Înteresant este că, în majoritatea cazurilor, aceste reţete ciudate au pretenţii că vindecă anumite boli, de la cele banale, precum amigdalita, până la unele potenţial mortale, cum este tifosul. Vă prezentăm în cele ce urmează cinci astfel de obiceiuri culinare ciudate, aşa cum se regăsesc ele în volumul „Credinţe şi superstiţii ale poporului român”, publicat sub egida Academiei Române acum aproape un secol de către marele foclorist Artur Gorovei.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro