Chef Liviu Lambrino:„Gastronomia e pentru mine o călătorie în tara minunilor“

liviu lambrino jpeg

După 2 ani de radio şi 18 ani de publicitate, Liviu Lambrino şi-a început aventura culinară. În 2014, a terminat o şcoală de bucătari, dar recunoaşte că este mai degrabă „autodidact“, citeşte tot ce apare nou în domeniu şi este la curent cu cele mai noi tehnici de gătit.

„Pentru mine, aventura culinară a început în urma concursului «MasterChef», competiţie la care m-a înscris soţia mea, lucru cu care la început nu am fost de acord“, îşi începe el povestea. Ne-am dat întâlnire la Chef Parade din Bucureşti. Liviu Lambrino este o apariţie şi o companie foarte plăcută. „Am plecat cu preparatul, un chili con carne, am fost printre ultimii la preselecţie. După toate probele, pentru că sunt câteva, am ajuns de am luat şi şorţul“, continuă cheful.

Începuturi Liviu îmi spune că i-a plăcut dintotdeauna bucătăria. Părinţii petreceau destul de mult timp gătind, aşa că de acolo a luat microbul. Îşi aduce aminte cu plăcere că pe la 7 ani şi-a făcut ceva dulce. „Mai ţii minte cum era pe atunci cu prăjiturile. Nu am dat chix nici atunci şi nu dau nici acum. Eu sunt din Braşov şi am terminat Relaţii Internaţionale la ASE, în Bucureşti. Îţi dai seama, trebuia să mănânc. Uşor, uşor am trecut de la cartofii prăjiţi la fructele de mare, dar la nivel de amator. Momentul culminant a fost concursul «MasterChef», iar în 2014 am făcut şi o şcoală de bucătari, adică sunt chef cu acte în regulă“, zice râzând.

Gastronomie de top

Sunt curioasă: ce bucătărie îi place? „Normal, cea românească! Dar nu o prea gătesc, pentru că, în acest caz, aş avea cel puţin 19 milioane de judecători! Ştii tu, la politică şi la mâncare ne pricepem toţi. Fiecare are imprimat un gust al unui preparat aşa cum îl făcea mama, bunica sau mătuşa, şi de acolo începe! Pot să spun că eu gătesc şi simplu, şi complicat, şi mă simt foarte atras de bucătăria moleculară. Cele mai bune farfurii sunt cele care se compun din 2-3 elemente. Mă gândesc tot timpul la ce pun în farfurie, la combinaţiile de gusturi, la ce pot să scot şi ce pot să simplific ca să ajung la o puritate a gustului.“

În calitate de Chef Ambasador Electrolux, Liviu a participat în zilele de 3, 4 şi 5 iunie la Bucharest Gourmet Festival, care s-a desfăşurat în zona Drive In din Băneasa Shopping City. Timp de trei zile, le-a făcut demonstraţii de gătit celor care au vrut „să experimenteze bucătăria la cel mai înalt nivel. Vizitatorii au fost încântaţi de tehnicile de preparare ridicate la rang de artă, de atenţia la detalii, culori, texturi şi gusturi. Gastronomia este pentru mine o călătorie în ţara minunilor“, mai spune talentatul meu interlocutor.

Reţetă de chef

„Vrei o reţetă? Pentru că acum se găsesc pe piaţă foarte multe fructe de sezon, îţi propun un mille feuille, un desert răcoritor cu o cremă delicioasă. Ai nevoie de foi fine de plăcintă, 100 g unt, 4 gălbenuşuri, 375 g smântână, 4 linguri de zahăr, 1 ½ linguri amidon şi 1 păstaie de vanilie. Încingi cuptorul. Întinzi o hârtie de copt într-o tavă, topeşti untul şi, cu o pensulă fină, ungi foile de aluat cu unt, lăsat să se răcească, suprapui 2-3 foi, le aşezi în tavă, le tai dreptunghiuri, apoi le acoperi cu o altă hârtie de copt, apoi o tavă, ca să se facă sub greutate şi le coci 6-7 minute. Dacă nu sunt rumenite le mai ţii 1 minut.

Între timp, faci crema. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi cu amidonul până devin o cremă albă. Pui la fiert smântâna cu păstaia tăiată, iar când începe să fiarbă opreşti focul şi laşi 2 minute la răcorit. Încorporezi, în fir subţire, smântâna în gălbenuşuri, amestecând în mod constant, pentru a se răci, şi astfel încât să nu se gătească gălbenuşurile. Integrezi doar 2/3 din smântână, apoi torni toată compoziţia peste smântâna care a mai rămas, aşezi la foc mediu, şi amesteci până se îngroaşă crema. Dai deoparte, o strecori şi o acoperi cu o folie, ca să nu prindă pojghiţă. Pui crema într-un poş, aşezi un dreptunghi de aluat, cremă, fructe de sezon, iar foaie. Pui fructe de sezon: căpşuni, cireşe sau fructe de pădure, ce vrei.“