Chef patiser Alex Stan: „Cofetăria este un stil de viaţă“

chef patiser alex stan jpeg

Temutul jurat al competiţiei culinare „Bake off România“ şi-a făcut puţin timp să ne vedem şi să vorbim despre pasiunea lui dulce, dulce.

Este un tip înalt şi solid, seamănă mai mult cu un halterofil decât cu un creator de… prăjituri. După terminarea unui curs intensiv, făcut în România, Alex a plecat să se specializeze în Franţa. „Acolo m-am confruntat cu experienţa adevărată de lucru într-un laborator de cofetărie şi mi-am dezvoltat pasiunea pentru deserturi. Am început în Franţa ca stagiar în cofetărie şi am ajuns, după doi ani, pe postul de sous chef“, îşi aminteşte el. Acum, s-a întors acasă şi este artizanul dulciurilor de la cofetăria Christine din Capitală.

„Noi ne-am străduit foarte tare să menţinem standardul ridicat de calitate şi gust cu care am pornit la drum. Încet-încet, oamenii care ne-au trecut pragul au observat că la noi, în cofetărie, vor găsi întotdeauna produse de inspiraţie franţuzească, diferite de ce cunoşteau până atunci. Satisfacţia pe care o ai în momentul în care cineva îţi gustă produsele şi este mulţumit nu se compară cu nimic. De când a început emisiunea, tot mai mulţi oameni ne-au trecut pragul, şi asta mă bucură.“ Îl întreb ce înseamnă cofetăria pentru el? „Petrec 10, 12 sau chiar 14 ore pe zi în laborator, aşa că aş putea spune că este un stil de viaţă şi o provocare, dar şi posibilitatea de a pune un zâmbet pe faţa unui om“, mai spune Alex.

Competiţie culinară

„A fost frumos să fiu jurat la „Bake off România“. Am avut şansa să cunosc oameni minunaţi, pentru care pasiunea chiar este un motor de funcţionare. Au fost şi momente mai dificile, când a trebuit să aleg între două preparate asemănătoare, diferenţa dintre ele fiind făcută de detalii foarte mici. Dar, am avut şi momente în care se vedea clar diferenţa dintre produse, acest lucru făcând mai uşoară jurizarea. Aş putea spune că, pe măsură ce treceau zilele, creştea presiunea asupra concurenţilor şi toţi încercau să dea tot ce aveau mai bun, iar jurizarea devenea din ce în ce mai dificilă. Nu aş putea spune ce concurent m-a impresionat... cred că toţi, pentru curajul pe care l-au avut să vină în concurs“, conchide el.

text: Maria Belu foto: Sorin Stana