Cinci greşeli de preparare care vă vor distruge iremediabil vinul din noua recoltă. Secretele celui mai bun vin

vin cu struguri jpeg

Ce defecte grave pot provoca vinului uneltele şi recipientele din fier. Ce este casarea ferică şi cum se tratează ea. Cum se prelucrează corect strugurii şi ce trebuie făcut înainte de a lăsa mustul la fermentat.

Când vine vorba despre făcutul vinului, tot românul este un mare meşter şi cunoscător. De pe la începutul lui septembrie şi până pe după jumătatea lui octombrie, satele şi oraşele României (mai nou, obiceiul s-a translatat şi pe alte coordonate europene, odată cu migraţia românilor) miros vârtos a must şi a tescovină, de îţi vine să zici că trăieşti într-o nesfârşită cramă.

Că se face într-un colţ de magazie, într-o mare cramă cu pedigre vinicol sau într-un garaj construit printre blocuri, fără autorizaţie, vinul are tainele lui. Căci nu-i deloc lesne să faci papilele să vibreze în ritmul sorocit de fiecare boabă de strugure şi de fiecare rază de soare care a atins-o. Să facem vin, aşadar. Însă, înainte de a ne apuca să convertim chihlimbarul din vie în licoarea din butoi, să ne aplecăm preţ de-o secundă şi asupra câtorva lucruri care fac uneori (cu siguranţă mai des decât s-ar aştepta oenologii de ocazie) ca vinul să iasă mai aproape la gust de borşul din putină decât de nectarul lui Bachus.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro