Cosmin Tudoran: „Vreau să gust şi să degust“

DSC 1477 jpeg

Cosmin Tudoran, component al formaţiei Cassa Locco a fost invitatul rubricii „reţetă de vedetă“ din revista „Click!Poftă bună!“. A povestit, a gătit noodles cu creveţi. Astfel, poveştile şi aromele s-au împletit în bucătărie într-un echilibru perfect. Mao jos găseşti şi reţeta preparată de Cosmin Tudoran.

„Ce bine-mi pare că ai luat ţeapă, ce bine-mi pare că ai pierdut!“, versurile melodiei îmi vin obsesiv în minte când plec spre întâlnirea cu Cosmin. Rămân puţin surprinsă când îl văd, pentru că nu mai este tânărul rebel pe care-l ştiam, ci un bărbat responsabil care, la 34 de ani, este căsătorit şi are o fetiţă de 5 ani. El a reuşit să creeze un echilibru în tot ceea ce face. Are proiecte muzicale, este degustător şi, spune el, „părerist“.

Preferate: mâncărurile asiatice

Dar s-o luăm pe rând! Ne întâlnim într-un restaurant elegant din centrul Capitalei, la o cafea şi la o partidă de gătit şi de povestit. Mai ales el. Îmi spune amuzat: „Maria, acasă găteşte doamna mea. Ceva, ceva ştiu, totuşi. Nu mă bag la combinaţii, dar alea pe care le stăpânesc îmi ies, cred.. Hmm… Cred că preparatele cu ce ai prin frigider sunt cele mai mişto. Abia atunci

poţi fi creativ în bucătărie, nu că eu aş ţinti spre treaba asta, dar aşa am realizat. O experienţă culinară drăguţă a fost ultima dată când am gătit pui la cuptor, de casă. Pentru că aveam treabă multă, l-am uns cu ulei de măsline, i-am aruncat ceva rădăcini la vrăjeală şi l-am dat la cuptor, la foc mic. A stat vreo patru, cinci ceasuri, că am uitat de el... Ştii cum a ieşit? Cel mai fraged de până acum!“ Râd cu poftă, iar el serios mă întreabă: „Îmi spune şi mie cineva ce înseamnă, în grade celsiu, foc mic?“

Îl întreb ce-i place să mănânce? Mă lămureşte imediat: „Aş tinde spre mâncăruri asiatice, ca proporţie. Nici cu pastele nu îmi e ruşine. Dă-mi orice, dar cu un ulei bun de măsline şi aia e. Totuşi, raţa este apogeul gastronomic al doamnei mele! Ce tot ai cu bucătăria românească? Da, îmi plac anumite lucruri şi din bucătăria românească: poalele-n brâu de la Hanu’ Ancuţei, capetele de miel de la Roman, ciorba de fasole cu afumătură de la Izvorul Mureşului şi plăcintele din Bistriţa. Îs româneşti, zic, nu? Nu sunt sigur că avem bucate tradiţionale româneşti, dar ce avem îmi place. Nu foarte des, ce-i drept.“

Muzică şi vin

Îmi este foarte greu să mă abţin din râs, să fiu serioasă şi să-i pun întrebări deştepte legate de cariera lui muzicală. Reuşesc şi-mi răspunde serios: „Maga şi Tudoran e proiectul în care

sunt ancorat acum, ţin la el şi mă bucură. Tocmai ce am lansat clipul piesei «Dezbrăcaţi», melodie în care am atras-o şi pe Aylin Cadîr. A ieşit excelent, suntem mulţumiţi şi bucuroşi că am putut crea împreună cu multă energie pozitivă. Mergem înainte.

Turnee? Nu încă. Planul e complex, iar primul show Maga şi Tudoran va fi undeva în decembrie. Veniţi?“ Concerte? „Păi nu prea am cântat în ultima vreme, mi-am ocupat timpul cu două noi pasiuni. Una a ajuns meserie. Sunt ancorat puternic în lumea vinului, sunt somelier, degustător şi «părerist». Am participat la câteva concursuri naţionale şi internaţionale de vin ca jurat şi mă bucură experienţa.

Vinul mi-a luat parte din ultimii ani şi sunt din ce în ce mai dedicat studiului. Maria, ce să-ţi spun? Am mai multe ţinte de atins“, îşi continuă povestea în timp ce din tigaie încep să iasă flăcări. Nu, nu a greşit nimic! A flambat creveţii din reţeta pe care o pregătim.

Curioasă îl întreb cu ce-şi ocupă timpul liber, dacă are? „Călătoresc mult, sper la ţinte tot mai îndepărtate şi la experienţe noi. Sunt un colecţionar. Maria, prefer să râd. Să mă bucur de

viaţă şi să-i pot convinge şi pe alţii de strategia asta. Vreau să gust şi să degust. Să colecţionez tot mai multe experienţe plăcute şi fără prea multă sare“, încheie Cosmin.

Noodles cu creveţi

Ingrediente

100 g noodles sau spaghete de grâu

4 creveţi decorticaţi

sos chilli dulce-acrişor

sos de soia negru

sos de stridii

câteva feliuţe tăiate julien de ardei roşu, galben, de dovlecei şi de vinete

Mod de preparare

image

Cosmin a pus un strop de ulei în tigaie şi a sotat puţin legumele, apoi a adăugat creveţii pe care i-a ţinut vreo 4 minute. A pus pastele, a ţinut la foc şi a turnat pe rând sosurile. În cel mult 15 minute, mâncarea noastră a fost gata.

text: Maria Belu foto: Sorin Stana