Cum a ajuns macul să fie utilizat în bucătărie

9028305   penetrated the head and poppy seeds  the kitchen still life  jpeg

Îl întâlnim pe câmpii, pe marginea drumurilor, în lanuri de grâu sau de porumb şi se spune că a fost adus în Europa în urmă cu mai bine de 4 milenii. Macul, căci despre el e vorba, impresionează nu doar prin frumuseţea lui, ci şi prin gustul pe care seminţele sale îl dă anumitor mâncăruri.

Simbolul somnului

În lume există peste 200 de specii de mac, cel mai răspândit fiind cel cu flori roşii, care înfloreşte şi pe câmpurile din ţara noastră, în lunile mai şi iunie. Are o istorie de aproximativ 7000 de ani, fiind pentru prima dată cultivat de mesopotamieni. Şi egiptenii îl utilizau, acum 3000 de ani, pentru propietăţile lui terapeutice. Romanii îl foloseau la descântece, pentru  a aduce dragostea. În ţările arabe i se spune „abu an-num“, adică „tatăl somnului“.

O legendă spune că, în Sâmbăta Mare, macul a adormit la priveghiul Mântuitorului, la care participau toate florile. Se spune că „somnorosul“ s-a trezit doar când celelalte flori au început să strige „Hristos a Înviat!“ Macul, care era alb, a fost atât  de ruşinat, încât a devenit roşu. O altă legendă spune că macul a fost creat de Demetra, zeiţa greacă a agriculturii, pentru a se putea odihni, după ce a pierdut-o pe fiica sa, Persefona. Se crede că, în Grecia Antică, cei care participau la competiţiile sportive beau un amestec obţinut din seminţe de mac, cu un strop de miere şi vin, pentru a prinde vigoare.

Condiment şi leac

Şi în prezent, seminţele de mac sunt folosite în bucătărie, pentru prepararea deliciosului ştrudel, a ruladei cu mac, a cozonacului sau a checului. Şi să nu uităm de gustul special al covrigilor presăraţi cu seminţe de mac. Acestea nu doar dau un gust special bucatelor, dar au şi nenumărate beneficii pentru sănătate. În 100 de grame se găsesc 1438 mg de calciu, 870 mg de fosfor, 347 mg de magneziu. Cum fosforul ajută calciul să se absoarbă mai uşor în organism, acestea sunt recomandate femeilor, pentru a preveni osteoporoza. Şi uleiul obţinut din seminţe de mac poate fi folosit la salate şi la prepararea unor sosuri.