Cum alegi şi conservi fasolea verde

fasole verde jpeg

Fasolea verde este foarte gustoasă, poate fi pregătită sub o mulţime de forme, aducând totodată numeroase beneficii pentru sănătate. Conţinutul ridicat de fibre reglează glicemia, ţine senzaţia de foame la distanţă mai mult timp şi menţine nivelul energetic. Atunci când vrei să o incluzi în preparatele tale e bine să ţii cont de câteva sfaturi şi să ştii cum se poate conserva cel mai bine.

Cum o alegi

Păstăile de fasole verde trebuie să fie tari, cu coaja fermă şi fragedă. Coaja mai ofilită indică de obicei că fasolea este mai veche. Acordaţi atenţie punctelor moi sau decolorate în cazul în care vreţi să o păstraţi mai mult timp înainte de a o folosi, acestea putând duce la stricarea ei. Cele mai gustoase păstăi sunt cele rotunde şi subţiri, de tip fideluţă, verzi sau galbene. Ai grijă ca fasolea să nu fie pătată. Dacă are coaja lucioasă înseamnă că este proaspăt culeasă.

Cum o depozitezi

Păstăile curăţate se pot păstra într-o pungă de plastic, la frigider. Atunci când vrei să le păstrez pentru mai multă vreme se pune în pungă şi un prosopel de hârtie, pentru a absorbi orice urmă de umiditate.

Soluţii de conservare

Există mai multe metode prin care poţi conserva fasolea verde, pentru a te bucura de gustul ei atunci când doreşti. La borcan, păstăile spălate şi curăţate se rup în bucăţi mici şi se pun în apă la fiert împreună cu rondele de morcovi şi fâşii de ardei gras. După ce legumele s-au înmuiat, se sărează şi se pun în borcane, completându-se cu apa în care au fiert. Se închid ermetic şi se mai fierb încă 20 de minute pentru a le steriliza. Fasolea verde se poate păstra şi la congelator, curăţată de capetele tari, spălată în apă rece şi apoi opărită cu apă fierbinte. După ce s-a răcit se pune în caserole, la congelator.

În sos de roşii, se fierbe în clocot 15 minute, apoi se lasă la răcit. Se fierbe sucul de roşii şi se pune la borcan împreună cu păstăile. Se fierb apoi borcanele închise ermetic pentru a se evita fermentarea.

Cum o usuci

O metodă rapidă de a usca fasolea verde este să întinzi păstăile într-o zonă aerisită, ferită de ploaie. După ce s-a copt se pune în recipiente închise ermetic la păstrare.

Sursa foto: pixabay.com