Cum alegi şi îngheţi zmeura

zmeura jpeg

O ceaşcă de zmeură, adică nu mai mult de 120 de grame, are în jur de 65 de calorii. Sunt perfecte dacă-ţi plac prăjiturile dulci-acrişoare şi pot fi păstrate şi peste iarnă la congelator.

Tarte, gemuri, îngheţată, creme, siropuri sunt doar câteva dintre deserturile în care poţi adăuga aromata zmeură. Pe lângă faptul că este recomandată la dietă, zmeura este o sursă de antioxidanţi.

Există peste 200 de specii de zmeură şi sunt împărţite în trei categori: zmeură roşie, zmeură neagră şi zmeură purpurie. Zmeura roşie este cea mai des întâlnită, în timp ce cea neagră este des confundată cu murele. Zmeura purpurie a apărut în urma încrucişării zmeurei roşii cu cea neagră.

Istoria zmeurei

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de originea zmeurei, deoarece cea sălbatică creşte pe toate continentele. Există chiar specii native din Alaska, insulele Aleutine, insulele Hawaii sau nordul Asiei.

Se crede că zmeura a fost cultivată pentru prima dată acum 2 mii de ani în Europa, fiind una dintre cele mai vechi culturi ale omului. Schimbul comercial şi călătoriile au dus la răspândirea culturii de zmeură.

Astăzi, zmeura este una dintre cele mai cultivate apreciate fructe de pădure, cu aproximativ 400 de mii de tone recoltate anual.

Cum o alegi şi depozitezi

Zmeura este unul dintre fructele care se strică cel mai repede şi trebuie culeasă sau cumpărată cu cel mult 1-2 zile înainte să o prepari. Ai grijă să cumperi zmueră de un roşu închis, întreagă şi cât mai tare la atingere, fructul fiind intact. Evită să o ţii la soare sau la căldură după ce ai cumpărat-o. Zmeura conţine vitamine B6, C, carotenoide şi antioxidanţi. Dacă alegi să o mănânci proaspătă, e bine să o speli doar înainte să o consumi, şi nu cu mult timp înainte.

Cum îngheţi zmeura

Înainte să o pui în pungi, o poţi spăla sub un jet slab de apă rece sau o poţi ţine în apă un minut. O pui apoi pe şervete de hârtie pentru a înlătura excesul de apă. Când o pui în pungi, ai grijă să fie aşezată într-un singur strat. Zmeura îngheţată poate fi păstrată la congelator maximum un an.