Cum aranjezi o masă festivă: idei şi sfaturi practice

1 amenajarea si decorarea mesei 523907602 jpg jpeg

Rând pe rând, se apropie sărbătorile şi ocaziile cu care ne vom strânge în jurul mesei, vom savura preparate delicioase şi ne vom bucura de timp de calitate alături de cei dragi. Iar pentru a face o impresie bună şi pentru a avea siguranţa că totul arată perfect, iar invitaţii se simt bine, e bine să ştii ce reguli şi sfaturi te pot ajuta să aranjezi o masă festivă ca la carte.

Atât mâncarea pe care o pregăteşti pentru familie şi prietenii apropiaţi, cât şi modul în care aranjezi masa sunt două aspecte importante. Iată ce trebuie să ştii:

Stabileşte tema evenimentului

Aceasta este etapa iniţială care te va ajuta să organizezi petrecerea şi masa festivă. Astfel, dacă e vorba de masa de Crăciun, atmosfera trebuie să fie liniştită, în timp ce, dacă e vorba de petrecerea de revelion, invitaţii vor vrea să se distreze. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul unei petreceri aniversare sau al zilei onomastice.

Ocazia cu care organizezi masa festivă te va ajuta şi să alegi culorile potrivite pentru decoraţiuni şi pentru ustensilele folosite. E de preferat să alegi doar două culori principale pentru a nu încărca vizual masa, care oricum va fi plină de preparate delicioase. Roşu şi verde sau roşu şi auriu sunt culori care merg la masa de Crăciun, în timp ce pentru masa de revelion poţi alege nuanţe metalice.

Alege tacâmurile şi decoraţiunile

Următorul aspect de care trebuie să ţii cont este alegerea tacâmurilor şi a veselei. Pentru o masă cu adevărat festivă, vei avea nevoie de seturi de farfurii care să se potrivească cu tema petrecerii şi care să fie suficiente pentru toate felurile de mâncare pe care le vei servi.

farfurii

Cu cât ai un meniu mai bogat, cu atât vei avea nevoie de mai multe farfurii, tacâmuri şi boluri, alături de celelalte decoraţiuni şi accesorii. În cazul acestora din urmă, în mod evident, vei ţine cont de sărbătoare sau ocazia cu care urmează ca toţi cei dragi să se adune în jurul mesei.

Aranjează corect masa

Pentru o masă festivă va fi nevoie să ştii care sunt regulile de urmat pentru aranjarea farfuriilor, tacâmurilor, dar şi a paharelor. În acest caz îţi vor fi utile câteva idei pentru amenajarea si decorarea mesei ca să îţi faci o idee câte farfurii să pui în dreptul fiecărui invitat, în ce parte aşezi furculiţele şi lingurile sau cum pui paharele la masă.

amenajarea si decorarea mesei

Dacă serveşti şampanie, mai ales că e vorba de o ocazie specială, vei avea nevoie şi de cupe pentru şampanie sau pahare de tip fluture. Iar dacă vrei să serveşti whisky, lichior sau cafea, paharele pentru aceste băuturi trebuie puse pe o masă separată.

Dă o notă personală

Cu puţină creativitate şi inspiraţie, poţi pune la punct câteva detalii care vor personaliza masa festivă. Aşadar, pe lângă faptul că vei ţine cont de ocazie şi de tematică, ai libertatea să faci mici modificări pentru a da o notă personală. Pentru masa de Crăciun, de exemplu, poţi aşeza câte un fursec pe farfurie sau poţi pune tacâmurile într-o şosetă tradiţională.

Totuşi, evită să încarci prea mult masa cu piese decorative sau să foloseşti o faţă de masă plină cu imprimeuri. Optează pentru o piesă principală de decor în centrul mesei şi diferite decoraţiuni, precum lumânări, vaze cu flori, conuri de brad, sfeşnice, aranjamente florale sau ornamente de sticlă. Important este ca masa să arate bine din punct de vedere estetic şi să rămână suficient spaţiu pentru aranjarea tacâmurilor şi a farfuriilor, dar şi a platourilor cu mâncare.

Aşadar, pentru a te bucura din plin de momentele speciale cu cei dragi, ţine cont de sfaturile de mai sus când organizezi o masă festivă perfectă, planificată în cel mai mic detaliu.

Sursă foto: ShutterstockRecente

salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg
pulpe gratar shutterstock 1457188550 jpg
tarta rosii shutterstock 1982727641 jpg
salata asiatica cu vita jpg
ceafa porc shutterstock 1864199020 jpg
colarezi cu lapte shutterstock 2082725914 (1) jpg
porumb gratar shutterstock 746186644 (1) jpg
spuma de visine shutterstock 1310674169 jpg
dulceata rubarba capsuni shutterstock 284941319 jpg