Cum faci cea mai gustoasă pită cu cartofi. Secretele pâinii care se păstrează săptămâni întregi fără să se usuce

paine jpeg

O pâine dulceagă, cu gust bogat, preferată de ţăranii ardeleni şi bucovineni pentru că se poate păstra săptămâni întregi fără să se usuce,  este pita cu cartofi. Pregătită de gospodine după un adevărat ritual, pâinea iese deosebit de gustoasă dacă se respectă paşii şi ingredientele reţetei regretatului gastronom Radu Anton Roman.

Ingrediente:

1 kg cartofi 100 g drojdie 1 lingură sare mare 2 linguri zahăr 1-1,5 litri apă caldă 2 kg făină

“Respectul aproape mistic faţă de pâine a impus norme severe de comportament, „legi“ nescrise, conform cărora aruncarea pâinii rămase de la masă sau chiar a firimiturilor echivalează cu săvârşirea unui păcat. Trasarea unei cruci imaginare pe pâine înainte de a fi tăiată, aşezarea pâinii cu partea „de vatră“ întotdeauna în jos, aşezarea ei pe un ştergar neapărat alb şi curat (gest care nu se referă numai la igiena, ci, mai degrabă, la crearea cadrului de puritate implicat de simbolistica pâinii), toate acestea fac parte din semantismul comportamentului faţă de pâine”, notează Radu Anton Roman în cea mai importantă lucrare a gastronomiei româneşti, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Citeşte mai mult pe adevarul.ro