Cum faci mâncarea gustoasă fără carne. Ciulamaua de ciuperci este reţeta perfectă

646x404 jpeg

Pentru că suntem în post şi foarte multe persoane aleg să elimine carnea şi produsele din carne sau lactate din alimentaţie, recomandările medicilor nu au întârziat să vină. Ciupercile ocupă un important loc fruntaş ca sursă alternativă de proteine.

Unele din cele mai gustoase mâncăruri ce pot fi preparate în perioada postului sunt cele pe bază de ciuperci. Indiferent că sun gătite la grătar, la tigaie sau umplute ori prăjite, pur şi simplu, în ulei, ciupercile înlocuiesc cu succes carnea şi sunt delicioase. O reţetă de ciulama, spre exemplu, poate fi perfectă lângă mămăligă sau paste şi, dincolo de faptul că nu durează mai mult de 30-40 de minute pregătirea lor, mai sunt şi săţioase.

Pentru unele persoane ajunse la apusul vieţii, mâncarea de ciuperci trezeşte unele amintiri aproape tragice. ”Când eram mici, dacă nu era post, ciupercile erau considerate mâncare săracului. Ne era cumva ruşine să ne vadă cineva că am gătit ciuperci, să nu creadă că suntem săraci. Dar eu, ca şi copil, nu înţelegeam de ce, pentru că erau foarte gustoase şi mă bucuram de câte ori tata venea de la pădure şi aducea câte o mână de hribi”, povesteşte tanti Ileana, ajunsă acum la 83 de ani.

”În timpul războiului, noi ne-am refugiat cu familia. Am stat multă vreme într-un cort improvizat, în pădure. Când aveam ciuperci la masă, mâncam regeşte”, mai povesteşte acum bătrâna. Ea mai spune că în trecut gospodinele tăiau hribii sau ciupercile de pădure şi le înşirau pe o aţă, pe care apoi o atârnau la uscat, într-un loc uscat, la aer. ”Mama ni le pregătea în mai multe feluri, dar mie cel mai mult îmi plăceau papricaş”, mai povesteşte tanti Ileana, referindu-se la ciulama.

Află cum se face ciulamaua de ciuperci de post pe adevarul.ro.

Află cum se face ciulamaua de ciuperci de post pe adevarul.ro.