Cum faci rapid mâncarea săracului: saramura de peşte, cel mai ieftin preparat. Ce pui în sos ca să iasă gustos

646x404 jpeg

Cea mai simplă mâncare românească, pregătită din străbuni, este saramura de peşte. Ieftină, sănătoasă şi deosebit de gustoasă, saramura se face rapid cu puţine ingrediente. Reţeta de pe vremea bunicii o regăsim în cea mai important lucrare a gastronomiei, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Autorul, Radu Anton Roman, maestrul bucătăriei româneşti, dezvăluie tainele celui mai rapid şi gustos sos de roşii cu peşte fript.

Iată cum descrie autorul acest preparat: “Născută pe malul Dunării, într-o ţară bogată mai ales în sare, saramura sigur că exprimă sărăcie şi grabă: nu tu oale, nu tu uleiuri sau smântânuri fine, poate că nici timp să nu prea fi fost destul pe vremea haiducilor Calafatului, doar „ciuschi“ de la vecinii bulgari şi verdeaţa dintr-o grădiniţă dintre stufuri. Dar uite că tot lucrarea veche e bună: carnea coaptă pe sare, între solzii ei, are o savoare, o fragezime şi o fineţe excepţionale. Însă odata desfacută de pe pielea solzoasă, se cuvine udată cu o lingură, două din zeama parfumată în care a zăcut, precum şi cu o cană de vin de baltă, o Roşioară de la Mavrodin sau din alte vii de pe lângă Dunăre. E un vinuţ alb-roz, nici prea mare nici prea mic, cinstit şi de masă adică, ca şi mamaliga fără de care saramura e ciungă”.

Ingrediente:

2 ardei iuţi

2-3 roşii

500 g sare grunjoasă

50 g oţet

jumatăte litru de apă

verdeţuri (pătrunjel, ţelină, leuştean, mărar)

2 kg peşte de apă dulce, de preferinta peste alb – bibani, stiuculiţe, dar merge şi orice alt peşte.

Află cum se prepară saramura de peşte pe adevarul.ro.

Află cum se prepară saramura de peşte pe adevarul.ro.