Cum măsori ingredientele în bucătărie

Îţi doreşti să încerci o reţetă nouă dar îţi lipseşte cântarul de bucătărie? Nu trebuie să te descurajezi. Poţi rezolva problema folosindu-te de unităţile de măsură tradiţionale.
Cană
- 1 cană de apă, vin, ulei, lapte, smântână, bulion = 250 g
- 1 cană de oţet = 300-320 g
- 1 cană de miere = 320-350
- 1 cană de orez, mălai = 220 g
- 1 cană de făină = 150 g
- 1 cană de zahăr = 200 g (tos), 180 g (pudră)
- 1 cană de griş = 180 g
- 1 linguriţă de pesmet = 3-6 g
- 1 cană de cacao = 130 g
- 1 cană de nuci măcinate = 150 g
Lichide
- O cană = 250 ml
- O ceaşcă de cafea = 200 ml
- Un pahar = 150 ml
- Un polonic mic = 80 ml
- O lingură plină = 15 ml
- O linguriţă plină = 5 ml
Făină
- O cană rasă = 250 g de făină
- Un pahar plin = 125 g
- O lingură = 15 g
- O lingură cu vârf = 25 g
- O linguriţă rasă = 5 g
Lingură
- 1 lingură de apă, oţet, ulei, vin = 15 g
- 1 lingură de lapte = 20 g
- 1 lingură de smântână = 25 g
- 1 lingură de miere = 20 g
- 1 lingură de bulion = 20 g
- 1 lingură de orez = 15-25 g (în funcţie de indicaţia din reţetă ”lingură rasă” sau ”lingură plină”)
- 1 lingură de făină sau de zahăr tos= 15 sau 25 g (zahărul pudră cântăreşte cu 1-2 g mai mult)
- 1 lingură de griş = 15-20 g
- 1 lingură de pesmet = 12-16 g
- 1 lingură de cacao = 10-25 g
- 1 lingură de nuci măcinate = 20=25 g
Linguriţă
- 1 linguriţă de apă, vin, lapte, ulei = 5 g
- 1 linguriţă de oţet = 7 g
- 1 linguriţă de smântână = 10 g
- 1 linguriţă de miere = 13 g
- 1 linguriţă de bulion = 10 g
- 1 linguriţă de orez = 10 g
- 1 linguriţă de făină sau de zahăr tos= 4-6 g (zahăr pudră: 4-8 g)
- 1 linguriţă de griş = 4-6 g
- 1 linguriţă de pesmet = 3-6 g
- 1 linguriţă de cacao = 3-6 g
- 1 linguriţă de nuci măcinate = 5-8 g
Zahăr tos
- O cană rasă = 200 g
- O lingură rasă = 25 g
- O lingură cu vârf = 30 g
- O linguriţă rasă = 6 g
Ştiai că „un vârf de cuţit“ de sare sau „un praf“ de sare cuprinde 2 g?