Cum ne detoxifiem natural organismul: contează ce eliminăm din alimentaţie şi stilul de viaţă

1 shutterstock 1697947558 jpg jpeg

Sărbătorile de sfârşit de an au însemnat, pentru mulţi dintre noi, o perioadă plină de excese alimentare, în care am consumat preparate tradiţionale mâncate în cantităţi care afectează digestia, silueta şi starea de sănătate per ansamblu.

Nutriţionistul Gianluca Mech dezvăluie cum ne detoxifiem natural organismul după excesele alimentare din această perioadă.

„Detoxifierea se referă la paşii pe care organismul îi face pentru a descompune, metaboliza şi elimina substanţele nocive. Aceste substanţe pot proveni din surse externe, cum ar fi alimente, băuturi, medicamente şi produse de îngrijire a pielii. Sau surse interne, cum ar fi hormonii şi procesele de descompunere a proteinelor. Când ne gândim la detoxifiere, cei mai mulţi dintre noi se gândesc la ficat, deoarece este principalul organ de detoxifiere. Totuşi, mai există încă 4 organe care au un rol la fel de important în menţinerea sănătăţii corpului: plămânii, rinichii, intestinul gros şi pielea”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Metode de detoxifiere

„Există multe moduri diferite de a face o detoxifiere a organismului. Iată în continuare câteva îndrumări simple, uşor de urmat, pentru o detoxifiere naturală după excesele din perioada Sărbătorilor.

Eliminaţi din dietă:

  • Cofeina
  • Zahărul
  • Alcoolul
  • Carbohidraţii rafinaţi
  • Tutunul
  • Uleiurile saturate
  • Coloranţii şi îndulcitorii artificiali
  • Conservanţii
  • Mâncarea procesată şi junk food
  • Carnea cu cantităţi mai mari de grăsime, cum ar fi vita şi porcul
  • Orice alimente la care ştiţi că sunteţi alergic sau sensibil

Ce e recomandat să consumăm?

Iată recomandările nutriţionistului Gianluca Mech:

  • Apă – hidratarea este extrem de importantă. Beţi cel puţin 2 litri de apă pe zi pentru a ajuta rinchii să elimine toxinele şi pentru a susţine sănătatea tractului intestinal.
  • Fibre, magneziu şi probiotice pentru o mai bună digestie.
  • Antioxidanţi – Vitaminele A, C E plus zinc pentru a proteja ţesuturile de deteriorare.
  • Fructe şi legume organice.
  • Carnea albă, cum ar fi puiul sau peştele alb.
  • Fasole şi leguminoase (linte, năut, mazăre etc)”,  (www.gianlucamech.ro).

Dieta alimentară trebuie, însă, să vină în completarea unui stil de viaţă viaţă sănătos.

  • Somn: în perioadele de detoxifiere a organismului este extrem de important să te odihneşti. Recomand cel puţin 8-10 ore de somn pe noapte.
  • Respiraţie: staţi într-un mediu liniştit timp de cel puţin 10 minute pe zi şi exersaţi respiraţia lentă şi constantă. Asta ajută la curăţarea plămânilor
  • Transpiraţie: Faceţi exerciţii fizice, faceţi saună sau o băi fierbinţi pentru a ajuta pielea să transpire toxinele
  • Evitaţi factorii de stres emoţional în această perioadă (emoţiile pot fi şi ele toxice)

FOTO Shutterstock