Cum putem conserva cătina. Când este sezonul ideal de recoltare a fructelor

Cătina, fructul care conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult chiar şi decât citricele sau decât măceşul, n-ar trebui să lipsească din bucătăria nimănui mai ales în perioada de toamnă-iarnă, atunci când debutează sezonul afecţiunilor respiatorii.
Puţini ştiu însă cum se conservă acest fruct minune şi mai ales care este perioada propice când trebuie recoltat pentru a-l valorifica la capacitate maximă.
În primul rând, este o tradiţie ca fructele de cătină să fie culese vara. Greşit, spun cunoscătorii. În luna august cătina are doar formă şi culoare, dar nu este coaptă, ci doar pârguită. Aşa se explică de ce, culeasă vara, cătina nu are un gust tocmai plăcut. Este acră şi uşor amăruie. Este ca un măr pe care îl culegi înainte să fie copt. Perioada propice de recoltare a cătinei este toamna târziu, chiar după căderea primei brume. Atunci fructul este împlinit, a ajuns la maturitate, iar proprietăţile sale terapeutice, datorită cantităţii mari de vitamine, sunt desăvârşite.
Cătina poate fi consumată ca atare, imediat ce a fost culeasă, pentru cei care se pot acomoda cu gustul, doar că perioada în care fructul rămâne proaspăt este scurt, nu mai mult de câteva zile. Pentru a beneficia de calităţile curative ale cătinei şi în afara sezonului de recoltare, trebuie să recurgeţi la câteva trucuri.
Mihai Apostolescu, apicultor recunoscut în Prahova şi organizatorul celui mai mare târg de profil din România, oferă câteva sfaturi legate de conservarea fructelor de cătină în miere şi nu numai.
Cătina se conservă doar în mierea de salcâm
Boabele de cătină, se dau jos de pe crenguţe, se rup codiţele, apoi se spală şi se lasă la uscat, după care se pun într-un borcan de miere. Atenţie, cătina nu poate fi conservată în orice tip de miere, ci doar în cea de salcâm, pentru că cristalizează mai greu.
Proporţiile sunt o parte de miere la trei de cătină. Secretul este ca borcanul cu acest amestec să fie închis etanş şi păstrat la rece, la temperatură constantă, fie în beci, fie la frigider. Depozitate la temperatura camerei, există riscul ca amestecul din miere şi cătină să fermenteze şi să nu mai poată fi consumat.