Cum să conservi rapid legumele pentru iarnă

Sezonul murăturilor bate la uşă, iar orice gospodină care se respectă începe pregătirea lor din timp. Legumele frumos aranjate în borcane vor face deliciul zilelor de iarnă, iar noi îţi aratăm de ce să ţii cont când le pregăteşti.
Cum alegi legumele
Orice legumă poate fi pusă la murat, printre opţiunile gustoase numărându-se ardeii graşi, castraveţii, ceapa sau conopida. Foarte important este însă să alegi cele mai bune exemplare ale lor, proaspete şi fără lovituri. În caz contrar, procesul de fermentare nu va face decât să le degradeze şi mai mult starea. Spală-le foarte bine înainte, clăteştele în mai multe ape, apoi usucă-le. Legumele precum morcovii, usturoiul, ceapa sau prazul pot ascunde multe bacterii. Porţionează-le în felii egale, în funcţie de mâncărurile în care te gândeşti să le foloseşti, pentru a prinde toate acelaşi gust.
SFAT
Spală bine borcanele cu apă şi detergent de vase, clăteşte-le bine, apoi usucă-le. Alege-le pe cele cu capace care se închid ermetic.
Foloseşte părţi egale de oţet şi apă.
Ingrediente pentru murare rapidă
Oţet
Poţi alege orice tip de oţet. Adaugă-i mai multă savoare prin adăugarea de condimente diverse, după preferinţă.
Sare
Alege sarea grunjoasă sau sarea de mare, pentru o aromă şi un gust deosebit al murăturilor, încercând să eviţi sarea obişnuită de masă. Sarea acţionează ca un conservant natural, omorând bacteriile, dar oferind totodată o savoare deosebită.
Zahăr
Zahărul este opţional, în prepararea murăturilor, dar poate oferi o aromă deosebită, pătrunzătoare, dacă nu exagerezi cu cantitatea folosită. În caz contrar, legumele vor deveni prea dulci. Zahărul şi sarea merg foarte bine împreună, atâta timp cât ai grijă la proporţiile folosite. Presară câte puţin şi gustă.
Ierburi aromate
Poţi alege o multitudine de ierburi aromate şi condimente, pentru diverse combinaţii de arome. Adaugă-le treptat şi gustă înainte, pentru a putea face ajustări.
Ai grijă ca legumele să fie cât de cât la aceeaşi dimensiune, pentru a intra în borcane, şi să fie acoperite în întregime de lichidul pentru murat, astfel încât nimic să nu rămână pe afară.
După ce ai pus saramura peste legume, bate uşor în borcan pentru ca bulele de aer din interior să fie eliminate.