Cum să pregăteşti cea mai bună varză murată

Nu trebuie să fii o gospodină cu experienţă pentru a pune varză la murat. Iar dacă urmezi sfaturile regretatului Radu Anton Roman (regăsite în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“) vei obţine cea mai bună varză murată. Iată cum:
Să zicem că ai un butoi cu 20-25 de verze. Apoi, ai nevoie de: 20 crengi de mărar uscat, 10 rădăcini de hrean, 10 legături cimbru uscat, 1 pahar piper boabe, 4-5 pumni boabe de porumb, 3-4 gutui, 1,5 kg sare grunjoasă.
Pe fundul butoiului pui un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui. Cureţi verzele de primele frunze şi le scobeşti pe cocean, apoi îndeşi bine cu coceanul în sus. Presari sare pe fiecare varză, mai pui rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii de gutuie şi pui alte verze, tot aşa, strat după strat, până se umple butoiul.
În dreptul cepului pui crenguţe de mărar. Ultimul strat e de sare, potriveşti capacul şi apeşi bine cu ce greu. După o zi şi o noapte, dacă nu a lăsat apă cât să o acopere, mai adaugi apă fiartă şi răcită, până o acoperi.
O dată pe săptămână, mai scoţi din zeamă şi o pui la loc (o pritoceşti) până se acreşte bine de tot. După trei săptămâni este bună.
sursa: cartea „Bucate, vinuri, obiceiuri româneşti“ - Radu Anton Roman sursa foto: www.sbs.com.au