Cum se face coniacul de casă în satele din Sibiu şi Mureş. Secretele dezvăluite de cei mai apreciaţi „meşteri“ locali

În mai multe sate de la întretăierea judeţelor Sibiu şi Mureş, tot mai mulţi localnici văd în vinul pe care îl storc toamnă de toamnă doar o cale de a produce un coniac ”straşnic” de casă.
În comuna Vînători, spre exemplu, familia Suciu a făcut deja împărţeala cu producţia din acest an.
”Jumătate îl ţinem ca vin, iar din cealaltă jumătate facem coniac. Împărţeala e doar provizorie, pentru că prin vară-toamnă, s-ar putea să fierbem pentru a face coniac şi ce mai rămâne prin damigene”, spune Traian Suciu, bărbatul familiei. Potrivit lui, jumătate din sat îşi fierbe diferite proporţii din vin pentru a produce coniac de casă.
Secretul stă în seminţe
Secretul unui coniac bun, spun vînătorenii, stă în seminţele de struguri. ”Toamna, când storci strugurii pentru must, trebuie să pui deoparte şi seminţele de struguri. Pui deoparte cât coniac crezi că vei face”, explică Traian Suciu.