Cum se face mâncarea de „mazăre bogată”, gătită ţărăneşte: secretul preparatului bun de-ţi lingi degetele

1 63268 original jpg jpeg

Unul dintre cele mai gustoase preparate făcute de gospodine este mâncărica de mazăre. Există însă o reţetă veche, din Ardeal, culeasă de regretatul Radu Anton Roman dintr-o carte de la început de secol, conform căreia preparatul capătă o savoare aparte.

După cum menţiona Radu Anton Roman în seria de volume „Poveştile bucătăriei româneşti”, mâncarea de mazăre gătită ţărăneşte a regăsit-o de mai multe ori în satele de câmpie nord-bihorene, între Săcuieni şi Valea lui Mihai, sub numele de „mazăre bogată“. Ingrediente: 100 g slanină afumată 1 kg mazăre verde 2 linguri de unt 1 salată verde 3 linguri de pastă de roşii 1 morcov 1 linguriţă de miere 1 pahar de vin dulce 1 legătură de patrunjel verde 2 legături de mărar verde sare, piper, paprica 1 creangă de cimbru 500 g carne de vită (porc sau pasare) 2-3 linguri de făină câteva cepe tinere (arpagic) 250 g afumatură de porc

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro