Cum se face plachia de crap ţărănească la cuptor, preparat ideal pentru masa de Florii

Mare sărbătoare de duminică (Duminica Floriilor), prilej cu care creştinii au dezlegare la peşte. Vă prezentăm mai jos o reţetă de plachie de crap ţărănească pentru o masă ce respectă tradiţia, dar şi canoanele bisericeşti.
Ingrediente
1,5 kg crap (1 crap întreg, sau bucăţi sau file de crap)
2-3 roşii
200 ml suc de roşii
4-5 ardei graşi
4 cepe
2 morcovi
3-4 căţei de usturoi
1 legătură pătrunjel
1 pahar de vin alb
lămâie
sare
piper
cimbru
ulei, pentru prăjit
Dacă peştele e întreg îl cureţi de solzi şi de intestine, apoi îl speli foarte bine. Speli foarte bine bucăţile sau fileurile de peşte, în cazul în care nu alegi un peşte întreg. Le usuci cu şervete de hârtie, apoi le condimentezi cu sare.
Prăjeşti peştele în ulei, 2-3 minute pe fiecare parte, până devie auriu, apoi îl dai deoparte.
Cureţi şi speli toate legumele, ceapa şi ardeii îi tai julien, morcovii felii, iar roşiile cubuleţe. Pui legumele într-o tavă cu pereţii înalţi, condimentezi cu sare, piper şi cimbru, după gust. Torni sucul de roşii şi vinul, stropeşti cu 2-3 linguri de ulei şi adaugi şi usturoiul zdrobit şi felii de lămâie. Aşezi deasupra peştele întreg sau bucăţile de peşte şi dai tava la cuptor, la 180 de grade C, timp de 35-45 de minute. Între timp, mai stropeşti peştele cu sosul din tavă de 2-3 ori.
E gata când legumele s-au pătruns şi peştele s-a rumenit. Presari pătrunjel proaspăt tocat şi serveşti plachia caldă sau rece.
FOTO: Shutterstock