Cum se prepară ca la carte „sarmalele sparte“, delicioasele bucate ţărăneşti din zona de sud a Moldovei

646x404 jpeg

Fie că sunt de post sau „de dulce”, ori că sunt pentru gurmanzi sau pentru stomacuri mai delicate, nemaipomenitele sarmale sparte sunt un deliciu. Vă prezentăm câteva secrete legate de prepararea lor, cu ajutorul unui maestru gastronom.

Dacă până astăzi aţi trăit cu convingerea fermă că sarmalele (evident, vorbim de cele tradiţionale, nu de invenţiile şi de reinterpretările moderne) pot fi doar de patru feluri – cu carne, de post, în foi de varză sau în foi de viţă – iată că o străveche reţetă ţărănească vă răstoarnă toate prejudecăţile.

În fapt, iată că există şi o cincea varietate a preparatului. Se numeşte (o să vedeţi imediat de ce) „sarmale sparte”, se găteşte mai cu seamă în Moldova şi ne este explicată de maestrul culinar Gina Bradea (deţinătoarea unui dintre cele mai citite şi apreciate bloguri culinare scrise în limba română – pofta-buna.com).

„Sarmale sparte, împrăştiate sau, mai simplu, varza cu orez este o reţetă ţărănească simplă şi gustoasă, care se făcea în urmă cu decenii – poate că se mai face şi acum - vara şi toamna, atunci când gospodinele nu aveau timp de învârtit sarmale în foi de viţă sau de varză”, ne explică principiile de bază Gina Bradea.

„În esenţă, vorbim de aceeaşi compoziţie ca la sarmalele obişnuite, numai că totul se face mult mai simplu”, adaugă expertul culinar. Ingrediente o varză de aproximativ două kilograme 300 g de orez două cepe mari un kilogram de roşii un morcov o ţelina un ardei gras (opţional) câte o legătură de mărar, pătrunjel şi de ţelina verde o linguriţă rasă de cimbru (sau o crenguţă) o linguriţă de piper (aici este după gustul fiecăruia) o lingură de sare (după gust) un ardei iute 250 de mililitri de borş 50 militri de ulei Află cum se prepară „sarmalele sparte“, reţeta moldovenească, pe adevarul.ro.

Află cum se prepară „sarmalele sparte“, reţeta moldovenească, pe adevarul.ro.