Cum se prepară celebra mâncare tradiţională armânească „piperchi dinijicati cu pătrăgiani“

mancare armaneasca jpeg

Preluat şi de marii maeştri bucătari europeni, preparatul are avantajul că este foarte versatil. Reţeta poate fi pentru un preparat de bază, dar şi pentru o garnitură, iar mai nou au apărut şi variante strict vegetariene de „piperchi dinijicati cu pătrăgiani”.

Bucătăria „armânească” (varianta din popor pentru forma literară „aromânească”) este, fără doar şi poate, o adevărată explozie de arome şi culori. Aromânii (numiţi în multe locuri şi „machidoni”) au dezvoltat o colecţie impresionantă de reţete, în care legumele şi brânza de oaie au rolul central, iar grija pentru colesterol şi alte detalii medicale plictisitoare tinde către zero.

Mâncărurile machidonilor de la Dunărea de Jos (ca de altfel, de peste tot în spaţiul ocupat de ei) sunt picante, sunt invadate de grăsimi de toate felurile şi sunt un afront la adresa nutriţioniştilor zilelor noastre, însă compensează orice neajuns, cu vârf şi îndesat, prin gustul desăvârşit.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro