Cum se prepară corect lintea

71977337   lentils in a wooden bowl close up on an old table  jpeg

Menţionată în Biblie ca fiind un aliment minune, lintea se află în topul vegetalelor cu cel mai mare conţinut de proteine şi cu o mulţime de proprietăţi nutritive, fiind foarte gustoasă şi uşor de preparat.

Consumată peste tot în lume

Deoarece populaţia Indiei este predominant vegetariană, aceasta este considerată a fi una dintre cele mai mari cultivatoare şi consumatoare de linte. Din ea se prepară mâncarea tradiţională indiană „dhal“, iar în Egipt, felul de mâncare cu specific naţional „kushari“. În alte părţi ale lumii precum Israel, Ethiopia sau Iran, lintea este alimentul folosit de secole întregi ca mâncare de bază, săţioasă şi sănătoasă.

Mai multe soiuri de linte

Există soiuri diferite, care se disting prin forma bobului şi a culorii, printre cele mai cunoscute numărându-se lintea roşie, lintea verde şi cea maro. Durata de preparare diferă şi ea în funcţie de soi, lintea roşie fiind cea care fierbe cel mai repede, în 20 de minute. Însă, dacă este fiartă prea mult, îşi pierde textura, de aceea este cel mai adesea folosită la supele-cremă.

Sursă importantă de fibre

Lintea conţine fibre insolubile şi solubile, ceea ce înseamnă că te va ajuta să obţii rapid senzaţia de saţietate. Totodată, va îmbunătăţi digestia, ducând la eliminarea toxinelor din organism.

Bogată în proteine

Lintea este preferata vegetarienilor şi a persoanelor care vor să îşi crească masa musculară, datorită cantităţii mari de proteine pe care o conţine – adică 18 grame la o singură ceaşcă, echivalenul a 3 ouă fierte. Ajută la prevenirea deficitului de proteine, furnizând în acelaşi timp organismului mineralele esenţiale de care are nevoie.

Pusă la încolţit îşi sporeşte calităţile

Lintea este bogată în fier, magneziu, potasiu. Pentru ca acestea să fie absorbite mai uşor în organism, se poate consuma înmuiată sau încolţită, fiind astfel şi mai uşor de digerat. Boabele se clătesc bine şi se lasă la înmuiat în apă pentru 3 zile, schimbându-se apa o dată la 24 de ore.