Cum se prepară gustoasa topală de găină cu gârtene. Reţeta originală în dulcele glas ardelenesc

Renumit pentru implicarea sa în promovarea gastronomiei tradiţionale, maestrul bucătar Mircea Groza ne oferă reţeţa unui preparat gustos de te lingi pe degete: topală (n. red. – mâncare cu carne) de găină cu gârtene.
Gastronomul a învăţat secretele acestui preparat de la bunica lui, Florica li Hilimon Barna din Hida, pe care ni le dezvăluie în dulcele glas ardelenesc de pe Valea Almaşului:
„Taie găina în dărăburi, nu mari da nici tare mânânţele! Punie on ptic de oloi înt-on laboş, cârcăleşti o ţâră carnea, o mai întorci...mai punie o doauă cepe tăiete-n tri-patru,... patru-cinci căţăi die ai,... doauă poprici dulci, galbinie o roşii, die acarcare, sloboz on ptic die apă, poţ punie nişte frunză die petrinjei.
Punie fideul pă laboş, da 'nainte punie ş-on ptic die sare. Lasă focu cătingan că nu-i grabă şi găina trebe bine hiartă. În estimp coată cinci-şasă hire de ceapă verde şi taie-le mânânţăl-mânânţăl. Tăt amu hierbe doi pumni die gârtene. Dacă n-ai, îţ dau io şi-i vini odată să te-nvăţ să le faci...da s-aduci o spată ş-on fus...Nu-i musai să pui gârtene, poţ pune şi razalăi ori goaţă. Noa, când carnea-i gata o scoţ din laboş, strecori zama ceie şi zdrobdeşti binie-binie ceapa şi popricile.
Află cum se prepară reţeta de topală de găină pe adevarul.ro.
Află cum se prepară reţeta de topală de găină pe adevarul.ro.