De ce nu trebuie să lipsească urzicile din dieta ta

urzici jpeg

Îţi doreşti să slăbeşti, fără să ţii o dietă drastică? Acest lucru este posibil cu ajutorul urzicilor, considerate reginele verdeţurilor de primăvară.

Urzicile sunt o adevărată comoară pentru sănătate şi siluetă, beneficiile lor fiind cunoscute încă din Antichitate. Conţin vitamine (A, complexul de vitamine B, C şi K), fier, potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, dar şi aminoacizi.

Ajută în combaterea celulitei

Urzicilr sunt un remediu excelent pentru reducerea  inflamaţiilor din corp. Totodată, ajută la eliminarea toxinelor din ţesuturi, fiind eficiente contra celulitei. Trebuie să bei câte trei căni de ceai de urzici, neîndulcit, pe care îl obţii dintr-o lingură de plantă, la o cană de apă clocotită. Când prepari băutura, poţi să adaugi şi câteva frunze de mesteacăn şi flori de porumbar. Urmează cura timp de două luni.

Consumă cât de des poţi şi mâncăruri pe bază de urzici: supe, ciorbe, piure. Acestea sunt săţioase, deşi au un număr redus de calorii. Au şi un efect tonic, datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin.

Accelerează metabolismul

Urzicile grăbesc arderile, împiedicând depunerea grăsimilor. Gillian McKeith, autoarea cărţii  „You Are What You Eat“ („Eşti ceea ce mănânci“), recomandă consumul a trei-patru căni de ceai de urzică, zilnic, pentru accelerarea metabolismului, ceea ce înseamnă că organismul va arde mai multe calorii. De asemenea, ceaul reduce pofta de mâncare.

Urzicile le poţi culege chiar tu, din grădini, din pădure sau de pe marginea apelor. Când aduni plantele trebuie să porţi mănuşi, pentru că perii fini care se găsesc pe acestea îţi pot provoca iritaţii şi mâncărimi ale pielii.

O reţetă de pe vremea bunicilor

Şi bunicile noastre foloseau infuzia de urzici pentru a-şi menţine silueta. Fierbi doi pumni de frunze proaspete de urzici într-un litru de apă şi laşi la infuzat, 15 minute. Bei între trei şi cinci căni pe zi, prima pe stomacul gol şi ultima cu un sfert de oră înainte să mergi la culcare, timp de 21 de zile. Infuzia trebuie să fie călduţă, de aceea este indicat să o ţii într-un termos sau o poţi încălzi înainte să o bei.

Ştiai că…

…urzicile sunt ideale pentru a da strălucire părului şi pentru revitalizarea firului de păr? Aplică pe scalp şi pe podoaba capilară infuzie de urzică, obţinută dintr-un pumn de frunze, peste care torni 500 ml de apă clocotită.