Duelul casoletelor: plastic vs sticla

duelul casoletelor jpg

Pentru depozitarea alimentelor, mulți aleg să utilizeze caserole pentru depozitare. Există două opțiuni principale: caserolele de plastic și cele de sticlă. Însă ambele variante au avantaje și dezavantaje. Alegerea potrivită depinde de preferințele personale și de modul în care le utilizăm.

Caserolele de plastic

Avantaje: sunt ușor de manevrat și transportat, mai ușoare și mai puțin fragile decât cele de sticlă. Plasticul este mai rezistent la spargere și sunt, de obicei, mai accesibile ca preț. În plus, pentru depozitarea alimentelor în congelator, acestea sunt mult mai indicate.

Dezavantaje: plasticul poate absorbi mirosuri și pete de la anumite alimente sau condimente, care pot fi dificil de eliminat complet. Există îngrijorări cu privire la potențialul transfer de substanțe chimice din plastic în alimente, mai ales la temperaturi ridicate sau atunci când plasticul este uzat.

Ce putem depozita în caserolele de plastic:

Mâncare gătită: surplusul de mâncare, precum paste, carne, legume sau orice alt fel de mâncare gătită, pentru a fi reîncălzită și consumată ulterior.

Salate: în acest caz, este indicat să evităm salatele gata preparate, de preferință doar legumele spălate și fără prea multă apă pe ele, pentru a le menține prospețimea. Sosurile și dressingurile pot fi depozitate în recipiente separate.

Sendvișuri și gustări: caserolele de plastic sunt utile pentru a pune sendvișurile, gustările sau prăjiturile, păstrându-le proaspete și protejate de contaminare.

Caserolele de sticlă

Avantaje: nu rețin mirosuri sau pete, doarece sticla este inertă din punct de vedere chimic dacă este spălată corespunzător. Caserolele de sticlă sunt potrivite pentru cuptor și cuptorul cu microunde. Sticla este durabilă și rezistă la trecerea timpului, putând fi, astfel, folosite un timp mai îndelungat.

Dezavantaje: sticla poate fi mult mai fragilă, se poate sparge sau crăpa dacă este manevrată cu neglijență. Caserolele de sticlă sunt mai grele decât cele de plastic, ceea ce le face mai puțin convenabile pentru transport, în plus, prezintă risc de spargere dacă vrem să le supunem temperaturilor scăzute de la congelator.

Ce putem depozita în caserolele de sticlă:

Alimente la cuptor: dacă doriți să gătiți sau să păstrați alimente la cuptor, precum quiche-urile sau prăjiturile, caserolele de sticlă sunt ideale pentru acest scop.

Fructe și legume: Puteți depozita fructele sau legumele tăiate în caserole de sticlă în frigider pentru a le menține proaspete și pentru a preveni uscarea sau pierderea aromei.

Biscuiți, prăjituri și produse de patiserie

Sfat: trebuie să fim atenți la variațiile mari de temperatură, deoarece sticla poate să nu reziste schimbărilor bruște de temperatură. Asigurați-vă că nu puneți caserola de sticlă fierbinte direct pe o suprafață rece sau umedă, pentru a evita fisurarea!