Dulce, diafan şi alb. Desertul unei lebede

pavlova jpeg

O celebră balerină rusoaică a fost onorată de cofetarii de la antipozi cu un desert inspirat de tutu-ul diafan purtat pe scenă, dar şi de graţia mişcărilor ce uluiau la acea vreme lumea întreagă.

Micuţă şi subţire, cu un trup care părea că stă să se frângă sub povara figurilor complicate de dans, Anna Pavlova (1881-1931) a străbătut un drum lung şi dificil până la a deveni primă-balerină a baletului imperial rus, al cărui maestru coregraf era nu mai puţin celebrul şi temutul Serghei Diaghilev.

În anii 1920, Pavlova se afla într-un turneu mondial cu trupa de balet. Se spune că mulţi patiseri şi cofetari din acele timpuri şi-ar fi pus la lucru imaginaţia pentru a da la iveală o prăjitură care să încânte papilele gustative tot atât de tare pe cât încânta vederea un spectacol cu Anna Pavlova ca solistă. Până la urmă, prăjitura care îi poartă numele şi care este compusă dintr-un strat alb de bezea, acoperit cu frişcă, şi ornată apoi cu tot felul de fructe, este revendicată atât de neo-zeelandezi, cât şi de australieni. Aceasta pentru că printre ţările vizitate de balerină în 1926 s-au numărat Australia şi Noua Zeelandă.

continuarea pe historia.ro

continuarea pe historia.ro