Dulcea istorie a ciocolatei

tablete ciocolata jpeg

De când au fost descoperite boabele de cacao şi ,mai târziu, ciocolata, oamenii au devenit obsedaţi de aceasta. De la varianta folosită în ritualuri sacre şi până la deliciul ce ne încântă de fiecare dată când vrem să ne oferim un răsfăţ, astăzi nu ne-am mai putea imagina viaţa fără ciocolată!

Istoria ciocolatei începe în America Latină, încă din anul 600 î.Hr. Mayaşii şi aztecii credeau că boabele de cacao au puteri magice şi le foloseau cu multă rigurozitate în ritualuri şi ceremonii religioase. Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar pulpa era folosită pentru prepararea unei băuturi calde, denumită „băutura zeilor“, cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii şi un gust foarte plăcut.

image

Atunci când a fost descoperită de europeni, ciocolata a devenit un bun important şi valoros de schimb. Se presupune că primele boabe de cacao au fost aduse în Europa de către Cristofor Columb, însă la vremea aceea nimeni nu ştia exact la ce folosesc. Mai târziu, când Hernan Cortes a descoperit Lumea Nouă, ducând boabele de cacao şi reţeta băuturii secrete în Spania. Aceştia au găsit gustul ei însă cam amar, spaniolii adăugând trestie de zahăr şi îmbogăţindu-i aroma cu vanilie şi scorţişoară.

Ciocolata s-a răspândit ulterior şi în Franţa, însă era considerată un produs de lux, de care se bucurau doar oamenii înstăriţi. Nobilimea occidental era fascinată de ciocolată, Maria Antoaneta creând chiar o poziţie special pentru ciocolatierul ei. Pe măsură ce cererea de ciocolată a crescut, s-au înmulţit şi producătorii. Aceasta a început să fie vândută şi ca medicament, sub formă de capsule sau pudră.

image

În secolul al XIX-lea preţurile încep să scadă, iar ciocolata devine un deliciu de care se pot bucura şi masele. Congrad Van Houten a fost cel care a inventat presa de cacao, tatăl acestuia fiind cel care a amestecat pentru prima oară pudra de cacao cu untul de cacao, pentru a da produsului o consistenţă mai bună.

image

Primul baton de ciocolată a fost inventat de către londonezi, în 1847, când s-a creat un proces de solidificare a acesteia, adăugând mai mult unt şi mai puţină apă. Câţiva ani mai târziu i se adaugă un nou ingredient, laptele.  la naştere astfel batonul de ciocolată cu lapte, care devine cu timpul unul din cele mai căutate sortimente.

Prima fabrică românească de ciocolată a fost înfiinţată în 1930 şi exporta bomboane şi prăjituri după reţetele renumitei „Case Capşa“, o cofetărie faimoasă din Bucureşti.

Sursa foto pixabay.com