E periculos sau nu cuptorul cu microunde pentru sănătatea ta?

femeie cuptor microunde jpeg

De când a apărut prima dată, cuptorul cu microunde a stârnit controverse, păreri pro şi contra. Deşi producătorii susţin că aparatele sunt complet sigure şi nu reprezintă nici un risc pentru sănătate, în plus deosebit de utile, datorită rapidităţii, mulţi oameni îşi mai pun încă întrebarea : Sunt sau nu periculoase?

Preocupările iniţiale au legatură cu posiblele scurgeri de radiaţii, care pot provoca probleme de sănătate. Un alt aspect controversat este legat de calitatea mâncării şi cât din substanţele nutritive se pierd în urma folosirii cuptorului cu microunde.

Aparatul încălzeşte alimentele cu ajutorul unui dispozitiv numit magnetron, care produce radiaţii electromagnetice. Aceste radiaţii acţionează asupra moleculelor din mâncare, producând căldură.

Există teorii care susţin că microundele distrug toate enzimele şi antioxidanţii din hrană, lăsându-le fără nici o valoare nutritivă. Fierberea lor îndelungată are însă acelaşi efect.

Ce spun studiile

În 1991, a existat un proces în Statele Unite, în care a fost implicat un spital care a realizat o transfuzie cu sânge încălzit la microunde.  În urma procedurii, pacienta a decedat, ceea ce a ridicat la vremea aceea numeroase semne de întrebare. Sângele pentru transfuzii este încălzit uneori, însă niciodată la microunde.

Tot in 1991, dr. Hertel, împreună cu un profesor de la Universitatea Lausanne, au publicat un studiu, arătând că mâncarea preparată la cuptorul cu microunde prezintă riscuri mai mari asupra sănătăţii decât mâncarea pregătită în mod convenţional.

În cartea sa, Health Effects of Microwave Radiation (Efectele radiaţiei microundelor asupra sănătăţii), Dr. Lita Lee afirmă faptul că microundele scapă radiaţii electromagnetice, denaturează mâncarea, şi transformă substanţele din alimente în produse toxice şi chiar carcinogene.

Cum să îl foloseşti

Dacă nu eşti dispus să renunţi de tot la acest aparat, este recomandată utilizarea lui minimă.  Alimentele trebuie ţinute cât mai puţin la microunde, iar în nici un caz nu se vor utiliza alte recipiente în afara celor din sticlă termorezistentă sau ceramică.

Mai mult, nu se recomandă folosirea lui în cazul mâncării pentru bebeluşi. Încălzirea hranei la microunde în ambalaje nepotrivite poate dăuna sănătăţii, întrucât există un risc crescut ca aceste materiale să degaje substanţe chimice periculoase, ce ajung în cele din urmă în organismul nostru.



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg